BiH Politika Udarno Vijesti

Sarajlić: Taoci smo politike Zlatka Lagumdžije

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić je danas u Sarajevu izjavio novinarima kako odgovorno tvrdi „da smo taoci politike Zlatka Lagumdžije na čelu SDP-a od izbora 2010. do danas“.

Mi smo i na prošloj sjednici prepoznali da dogovor koji su postigli lideri na inicijativu Zlatka Lagumdžije o smjeni ministara iz SDA je zapravo neiskren. Vidjet ćemo u narednim danima šta je to još zahtjev Milorada Dodika, šta je to još zahtjev RS-a u ovim razgovorima da se Lagumdžijina pozicija sačuva u Vijeću ministara, izjavio je Sarajlić, nakon što je prolongirana za danas zakazana sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta.

Po njegovim riječima, 15 mjeseci nam je trebalo da formiramo Vijeće ministara, danas ne možemo ni u redovnoj proceduri popuniti Kolegij Predstavničkog doma PSBiH.

Ulazimo iz krize u krizu. Osnovni generator problema jeste Zlatko Lagumdžija. Nema u SDP-u, na žalost, kritičke misli da se suprotstavi samovolji lidera i ne znam do kada će ovo sve skupa trajati, kazao je Sarajlić.

Dodao je kako je žalosno da jučer na Kolegiju doma koji je bio u 15 sati nije saopćeno da neće biti sjednice.

Ništa se novo od jučer nije desilo. Danas smo došli, nakon par diskusija, sjednica je prolongirana. Ovo državu vodi u jednu krizu. Ništa od Mape puta, ništa od NATO-a, ni slova o izmjeni Ustava po pitanju presude „Sejdić-Finci“. Očito se ovdje sve svelo na rješavanje ličnih problema, odnosno problema zadržavanja pozicije ministra vanjskih poslova i da će to biti, na žalost, tema i u narednim mjesecima, kazao je Sarajlić.

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma, koja je prolongirana, bilo je predviđeno da se izabere član Kolegija tog doma iz bošnjačkog naroda umjesto Denisa Bećirovića koji je na prošloj sjednici smijenjen sa te funkcije.

Fena/Informer.ba