BiH Udarno Vijesti

Sarajlija pokrenuo prvi balkanski portal za slijepe i slabovidne osobe

Prvi balkanski portal za slijepe i slabovidne osobe “infoservis.ba” s ciljem poboljšanja informiranja slijepih i slabovidnih osoba pokrenuo je Amir Mujezin iz Sarajeva uz pomoć nekoliko entuzijasta još 2009. godine, ali je bio pred gašenjem sve dok Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) nije prepoznao potrebu za održavanjem ovakvog portala te mu pružio finansijsku podršku.

O portalu, njegovom značaju i sadržaju u razgovoru za Agenciju FENA osnivač Amir Mujezin naglašava da je saradnju ponudio novinskim agencijama koje bi svoje vijesti nudile ovom portalu, a naišao je kaže na razumijevanje upravo Agencije FENA, iako je tada ideja o portalu bila u samom začetku.

Ovaj portal, po njegovim riječima, prvi put nudi svim osobama s invaliditetom u Bosni i Hercegovini da postavljaju svoje vijesti.

“Primjera radi, ukoliko neka osoba vidi da je neko nemaran parkirao automobil ispred ulaza te je zbog toga otežan izlazak, ona može napisati vijest o tome čak i s mobilnog telefona i upozoriti na nepravilnost”, pojasnio je Mujezin.

Tako će biti omogućeno osobama da se piše o temama koje su za njih važne, a pri tome je poznato da većina web portala nije prilagođena osobama s invaliditetom. U svijetu postoje posebne organizacije koje se bave prilagođavanjem informacijsko-komunikacijskih tehnologija osoba s invaliditetom, ali u BiH to još nije zaživjelo.

Portal se ovim osobama prilagođava sistemom govornog čitača, uvećanim tiskom ili znakovnim korištenjem jezika, ali u BiH nema takvih web servisa.

“Prilikom kreiranja koncepta infoservis.ba naglasili smo da na tom web sajtu moraju postojati tri važne stvari, a to su promjena kontrasta, drugačije povećanje teksta u odnosu na ostale portale te da slabovidne osobe imaju mogućnost povećanje uz pomoć svojevrsne lupe”, kazao je Mujezin.

Do sada su na portalu plasirane vijesti koje nude novinske agencije i koje su dostupne na ostalim portalima, ali to, kako naglašava Mujezin, nije svrha projekta nego je svrha da slijepe i slabovidne osobe pišu vijesti.

Najavio je i da će urednik portala uglavnom nastojati obaviti sve vijesti koje pristižu, a ukoliko nije dobro napisana ona će se prilagoditi uzusima novinarstva. To će vrijediti za sve vijesti osim za one koje su uvredljivog sadržaja.

“Portal nudi svojim korisnicima ono što do sada nije bila praksa u BiH ili zemljama okruženja. U regionu slijepe i slabovidne osobe nemaju mogućnost da čitaju niti jednu dnevnu novinu, a u BiH imaju mogućnost da čitaju magazine ‘Slobodna Bosna’, ‘Start’, ‘Biznis magazin i još neke magazine”, kazao je Mujezin.

To ima veliki značaj jer da bi osoba imala stav prema društvu u BiH, mišljenja je Mujezin, potrebno je čitati barem dvije dnevne novine i dva do tri sedmična magazina.

Podsjetio je da unutar organizacija civilnog društva koje okupljaju slijepe i slabovidne osobe postoje zvučne novine. One se štampaju u krugu slijepih i slabovidnih osoba i njih izrađuje Udruženje slijepih Kantona Sarajevo posredstvom stranih organizacija koje to finansiraju.

Međutim, Mujezin smatra, da to ostaje u krugu te populacije, ali da bi se one mogle integrirati u društvo potrebno je da imaju javno dostupan medij.

“Mediji ne daju preveliku pažnju problematici slijepih i slabovidnih osoba, a stoga je još i veća potreba za ovakvim medijem kako bi se skrenula pažnja javnosti na takve osobe. Na Birou za zapošljavanje prijavljeno je oko desetak slijepih osoba koji imaju titulu magistra”, istaknuo je Mujezin.

Kada je u pitanju donošenje zakona koji se tiču ovih osoba, Mujezin naglašava da ovaj medij može pomoći da se ukaže na ono što bi trebalo mijenjati ili usavršavati, ali i da se vrši pritisak na državne organe da zakonodavstvo bude usaglašeno.

Na kraju je istaknuo da je ovaj portal zapravo servis za slijepe i slabovidne osobe, a u dogledno vrijeme otvorit će se i mogućnost foruma kako bi se iznosili javni stavovi i komentari na vijesti, sve s ciljem povećanja broja posjetilaca.

Prošle godine portal je imao oko 40.000 posjeta i oko 5.000 objavljenih vijesti

Fena/Informer.ba