BiH Vijesti

Sarajlije smatraju da su im najviše ugrožena prava na sigurnost i slobodu izražavanja

U anketi koju je Incijativa mladih za ljudska prava provela u Sarajevu, ispitujući gotovo 1.000 građana, najčešči odgovori anketiranih bili su da su im ugrožena prava na ličnu slobodu i sigurnost (175 odgovora), slobodu izražavanja (173) te slobodu misli, savjesti i vjere (151), saopćeno je.

Indikativan je i veliki broj građana koji smatraju da im je ugroženo pravo na pravično saslušanje u građanskim i krivičnim postupcima (92), izjavila je Luna Kalaš, koordinatorica projekata YIHR BH.

Anketari su također doznali da bi neki građani željeli da postoji pravo na više entiteta (44) i pravo na otcjepljenje (36), dok 32 žele da žive samo sa sugrađanima iste nacionalnosti.

Anketa je provedena u okviru obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

Na ovaj način Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH željela je da u susretu s građanima sazna više o njihovim stavovima i razmišljanja o ljudskim pravima.

“Inicijativa mladih za ljudska prava BiH će i dalje u okviru svojih aktivnosti istrajavati u borbi za pravo na obrazovanje, kao jedno od prava koja omogućavaju – posebno mladima – da na osnovu znanja i nauke grade bolju budućnost i odnose zasnovane na toleranciji, razumijevanju i poštovanju”, naglasila je Luna Kalaš.

U okviru obilježavanja Mađunarodnog dana ljudskih prava, sinoć je u pozorištu SARTR (Sarajevski ratni teatar) premijerno izvedena predstava “Tamo je polje” u organizaciji YIHR BH, teatarske grupe Confero i SARTR-a.

Predstava kroz slučaj poginulog palestinskog mladića govori o političkom pitanju sukoba Palestine i Izraela, kao i borbi u tom podneblju za osnovno ljudsko pravo – pravo na mir.

 

Fena/Informer.ba