Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

Sarkozy rekao Obami: Ne mogu da podnesem Netanyahua, mislim da je lažov

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je američkom predsjedniku Baracku Obami da ne može da podnese izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i da misli da je lažov.

Ovaj privatan razgovor čuli su novinari kada su mikrofoni slučajno ostali uključeni nakon konferencije za novinare na samitu G20, prije pet dana, prenijeli su izraelski mediji izveštaje sa francuskog sajta Arret sur images.

Nakon konferencije dvojica lidera su otišla u jednu sobu da nastave privatan razgovor koji je navodno počeo kritikom Obame na račun Sarkozyja što ga nije upozorio da će Francuska glasati za palestinsko članstvo u UNESCO – u uprkos oštrom protivljenju SAD takvoj odluči, prenijeli su izraelski mediji.

Oni su se potom osvrnuli na Netanyahua, a Sarkozy je rekao: “Ne mogu da ga podnesem. Mislim da je lažov“.

Sudeći po izvještaju Obama je odgovorio “Vama je njega dosta, ali ja moram da se bavim njim svaki dan!“.

Ove ocjene nisu bile namijenjene javnosti,  ali su mikrofoni slučajno ostali  uključeni pa su privatni komentari postali javni. To je ostalo neprimjećeno nekoliko minuta tokom kojih su Obama i Sarkozy brzo prešli na druge stvari dok su novinari još imali slušalice namijenjene simultanom prevodu za vrijeme novinarske konferencije.

Dok su službe to shvatile, prošlo je tri minute“, rekao je jedan novinar.

O ovome se nije pisalo do sada što se objašnjava činjenicom da je od prisutnih novinara zatraženo da ne prenose zbunjujuće komentare, imajući u vidi koliko je to osjetljivo, piše najtiražniji izraelski list “Jediot ahronot” u online izdanju.

Tanjug/Informer.ba