Svijet Udarno Vijesti

Sarkozy za osnivanje međunarodnog fonda protiv droge i kriminala

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je, na otvaranju proširenog sastanka zemalja grupe G8 o trgovini drogom, predložio osnivanje međunarodnog fonda za borbu protiv trgovine drogom pod kontrolom UN-a koji će se finansirati iz sredstava oduzetih od trgovaca drogom.

Zašto ne iskoristiti sav novac od narkotrgovaca da bi se punio međunarodni fond protiv droge i kriminala, a koji bi bio pod kontrolom Ujedinjenih nacija?“, rekao je predsjednik Sarkozy ministrima i ambasadorima 21 zemlje koje učestvuju na ovom sastanku.

Ovaj fond bi imao samo jednu svrhu: podržati jačanje kapaciteta država koje su najviše pogođene trgovinom droge. To što bi fondom upravljala neka UN-ova organizacija garantiralo bi njegovu efikasnost i kvalitet“, dodao je on.

Pobijediti trgovce droge ne znači samo uhapsiti ih ili zaplijeniti drogu, već je to napasti prvi razlog trgovine: novac. Narkodilerima treba oduzeti plod njihovog zločina. Treba kazniti kriminalce, ne samo teškim zatvorskim kaznama nego i oduzimanjem njihove imovine“, insistirao je francuski predsjednik.

Nicolas Sarkozy je sugerirao učesnicima ovoga samita da unaprijede sakupljanje i razmjenu informacija i obavještenja između zemalja.

 

fena/informer.ba