BiH Ekonomija Vijesti

Šarović, Kovačević i Trhulj danas sa Saninom o radu “Elektroprenosa BiH”

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović te entitetski ministri industrije, energije i rudarstva Željko Kovačević i Erdal Trhulj razgovarat će danas u Briselu s generalnim direktorom Direkcije za proširenje Evropske komisije Stefanom Saninom, zamjenikom direktora Generalnog direktorata za energetiku EU Fabriciom Barbasom i predstavnicima Sekretarijata Energetske zajednice.

Na sastanku će biti govora o aktuelnim pitanjima vezanim za rad “Elektroprenosa BiH”.

Podsjećanja radi, generalni direktor Direkcije za proširenje EU Stefano Sanino zatražio je u pismu zvaničnicima BiH od 24. oktobra održavanje ekspertskog sastanka na kojem bi bila razjašnjena pitanja u radu “Elektroprenosa BiH” i pružila se sigurnost ulaganja u prenosni sistem BiH.

Ministar Šarović je nedavno izjavio da je važno donijeti izmjene i dopune Zakona o “Elektroprenosu BiH”.

Šarović je, komentirajući zabrinutost Stefana Sanina o podjednakoj podjeli akumulirane dobiti “Elektroprenosa BiH”, rekao da je zapravo Sanino tražio rješenje problema, a to je primjena zaključaka premijera i sigurnost ulaganja u prijenosni sistem BiH.

Da predloženim izmjenama Zakona o osnivanju kompanije za prijenos električne energije u BiH – “Elektroprenosa BiH” neće biti dovedeno u pitanje obavljanje osnovne djelatnosti tog akcionarskog društva, odnosno obavljanje prijenosne djelatnosti, te raspodjela dijela dobiti neće dovesti do obustave daljih investicija u prijenosnu mrežu u BiH, ocijenio je i premijer RS-a Aleksandar Džombić.

On je ranije potvrdio da je u stalnom kontaktu s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem, te da spremaju zajednički odgovor o ovom pitanju.

– Istovremeno, u kontaktu smo i s Direktoratom za proširenje Evropske komisije, s kojim analiziramo i usaglašavamo aktivnosti o nesmetanom radu “Elektroprenosa BiH”, u skladu, kako s domaćom legislativom, tako i s međunarodnim sporazumima čiji je potpisnik i BiH, ističe Džombić.

Uvjeren je da neće doći do bilo kakvih problema u vezi s realizacijom dogovora o raspodjeli dijela dobiti od “Elektroprenosa BiH” jer se, kako tvrdi, ničim ne krši Ugovor o energetskoj zajednici, niti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

SDP i SNSD nedavno su se usuglasili o podjeli akumulirane dobiti “Elektroprenosa” po principu da 100 miliona KM pripadne entitetima, a da preostalih 156 miliona bude investirano.

Podjela sredstava dogovorena je postojećim zakonom koji je na snazi, prema kojem se akumulirana dobit dijeli prema akcionarskom učešću: Federaciji BiH 59, Republici Srpskoj 41 posto.

I Šarović je naglasio da tu dobit dijele akcionari, a dio ide u sistem za održavanje i planiranje investicija.