BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Saša Baričanin osuđen na 18 godina zatvora za zločine u sarajevskom naselju Grbavica

Sud BiH osudio je Sašu Baričanina na 18 godina zatvora za zločine u sarajevskom naselju Grbavica 1992. godine.

Sudsko vijeće utvrdilo je da je Baričanin učestvovao u ubistvu tri člana porodice Balvanović, kao i višestrukom silovanju jedne ženske osobe.

Kako je navedeno, Baričanin je zajedno sa Veselinom Vlahovićem Batkom u julu 1992. godine iz stana na Grbavici odveo pet lica u napušteni stan na Vracama.

„Tamo su im oduzeli zlatni nakit, a potom su izveli tri osobe koje su lišili života na lokaciji koja nije tačno poznata“, navedeno je u presudi

Sudsko vijeće je utvrdilo i da je optuženi više puta silovao jednu zaštićenu svjedokinju.

Baričanin, osim za silovanje i ubistvo, proglašen je krivim i za držanje u ropskom odnosu, pošto je oštećenu S-2 više dana držao zaključanu u stanu.

Vijeće Suda BiH je zaključilo da je optuženi bio svjestan širokog i sistematičnog napada na bošnjačko i hrvatsko civilno stanoviništvo na području Sarajeva i da je u njemu učestvovao kao pripadnik Koševskog bataljona Vojske Republike Srpske.

„Da je optuženi zajedno sa Veselinom Vlahovićem Batkom došao u stan i odveo ove osobe, a potom učestvovao u lišavanju života njih troje, dokazano je saglasnim izjavama svjedoka S-1, S-2 i S-3“, kazala je Enida Hadžiomerović, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Od olakšavajućih okolnosti Vijeće je uzelo u obzri da je optuženi težak invalid, te otac troje djece.

„Kad su u pitanju otežavajuće okolnosti, Vijeće je uzelo u obzir da je on na brutalan način oštetio porodicu“, dodala je Hadžiomerovićova.

Baričaninu će u izdržavanje kazne biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od januara ove godine, prenosi BIRN Justice Report.

Informer.ba