Crna hronika Udarno Vijesti

Saslušan Mevlid Jašarević, sutra prijedlog za pritvor

Tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara ispitao je Mevlida Jašarevića, osumnjičenog za teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu, a sutra će Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje pritvora u trajanju od 30 dana, saopšteno je iz Tužilaštva.

Po nalogu Tužilaštva BiH, agencije za provođenje zakona, nastavljaju istražne aktivnosti, kako bi se utvrdili svi detalji u vezi sa ovim terorističkim napadom.

Zbog interesa istrage, Tužilaštvo BiH u ovom trenutku ne može dati više detalja o ovom predmetu, navodi se u saopštenju.

Senad Dupovac, branilac vehabije Mevlida Jašarevića, izjavio je nakon saslušanja da je njegovom branjeniku potrebna psihijatrijska pomoć, odnosno da je “nesređen i da nije svjestan svojih postupaka”. “Ovdje će biti neophodna medicinska vještačenja”, ocijenio je Dupovac.

U toku saslušanje Mevlida Jašarevića, napadača na ambasadu SAD-a 

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu /KCUS/ u toku je saslušanje vehabije Mevlida Jašarevića, koji je u petak poslijepodne pucao na Ambasadu SAD u Sarajevu, potvrđeno je Srni u Tužilaštvu.

Portparol Tužilaštva BiH Selma Hećimović rekla je Srni da će saslušanje biti nastavljeno tokom dana, ali nije mogla da saopšti više detalja o samoj istrazi.

Hećimovićeva nije mogla dati ni više informacija o jučerašnjem hapšenje tri lica u Gornjoj Maoči i Sarajevu, koja se dovode u vezu sa Jašarevićevim terorističkim napadom na Ambasadu SAD.

Prema nepotvrđenim informacijama, Jašarevićev branilac je advokat Senad Pupovac.

Tužilac Dubravko Čampara koji vodi istragu o ovom napadu, rekao je juče da će Tužilaštvo predložiti pritvor za Jašarevića, čim on bude sposoban da izađe iz bolnice gdje je smješten nakon ranjavanja, a što se najkasnije može desiti sutra.

Čampara je rekao za federalne medije da su pripadnici SIPA-e juče u Gornjoj Maoči izvršili istražne radnje nad dvije osobe, te da je pronađena i Mirela Jašarević, supruga Mevlida Jašarevića, nad kojom se, takođe, provedene istražne radnje, nakon kojih će biti odlučeno o daljem postupanju sa njima.

Srna saznaje da su pripadnici SIPA-e juče u Gornjoj Maoči pretresli kuću Nusreta Pašalića, te da je on priveden.

Dvadesetrogodišnji vehabija Mevlid Jašarević pucao je u petak popodne iz kalašnjikova na Ambasadu SAD u Sarajevu i pri tome ranio radnika na obezbjeđenju američke Ambasade.

Jašarević, koji je tokom terorističkog napada bio naoružan i sa dvije ručne bombe, kao pripadnik vehabijskog pokreta boravio je u Gornjoj Maoči u vrijeme policijske akcije u februaru prošle godine.

 

Srna/Informer.ba