BiH Udarno Vijesti

Saslušani Suljagić i Hadžić: “Zabrinuti građani” podnijeli prijavu

Emir Suljagić, Zekerijah Hadžić i Almir Salihović, aktivisti Građanske inicijative Glasaću za Srebrenicu, pozivnice za saslušanje u policiji su dobili nakon što je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine upućena anonimna krivična prijava.

Krivičnu prijavu su potpisali zabrinuti građani Srebrenice – Bošnjaci i Srbi. Tako stoji u potpisu krivične prijave. Ona je podnijeta Tužilaštvu BiH protiv ova tri lica. U prijavi se navodi da su oni navodno protuzakonito prijavljivali prebivališta više lica u Srebrenici, kako bi ta lica glasala u Srebrenici na lokalnim izborima i kako bi vjerovatno povećala broj glasova. Tužilaštvo BiH je proslijedilo nama tu prijavu, kazala je Danka Prodanović, glasnogovornica Okružnog tužilaštva Bijeljina.

Salihović u inostranstvu

Podsjetimo, po naredbi tužioca Okružnog tužilaštva Bijeljina Ranka Kerovića, u Policijskoj stanici u Srebrenici prekjučer su saslušani Suljagić i Hadžić, dok se Salihović nije pojavio, jer se trenutno nalazi u inostranstvu. Oni su u policiji uglavnom ispitivani o radu Građanske inicijative Glasaću za Srebrenicu.

Bitno je da se ta lica ne tretiraju kao osumnjičeni, nego se ide na to da se saslušaju u svojstvu svjedoka, kako bi se rasvijetlio taj događaj. Dva lica su se odazvala pozivu, ali nisu htjela da daju izjavu. A treće lice A. S. je u inostranstvu i nije mu mogao biti upućen poziv. To je ono što je u ponedjeljak urađeno, kazala je Prodanović.

Krivična prijava

Inače, Suljagić je najavio da će Tužilaštvu BiH podnijeti krivičnu prijavu protiv tužioca Kerovića zbog zloupotrebe položaja, zbog nasrtaja na ustavno načelo slobode udruživanja koje je propisano ustavima BiH i RS-a, zbog sprečavanja povratka…

Vrijedi napomenuti da je podrinjska omladina, čiji su najmiliji ubijeni u genocidu 1995. godine, okupljena oko Inicijative Glasaću za Srebrenicu, pomagala građanima da izvade lične karte i prijave prebivalište u Srebrenici. Nakon završetka kampanje u Srebrenici je prijavljeno oko 2.400 novih glasača, nakon čega je za načelnika Opštine 7. oktobra izabran nezavisni kandidat Ćamil Duraković.

Oslobođenje/Informer.ba