Politika Vijesti

Sastanak Ahmetović – Mayne: Pitanje azila u BiH bolje riješeno nego u nekim zemljama EU

Bosna i Hercegovina ima bolje riješeno pitanje azila i rješavanja izbjegličkog statusa čak i od nekih zemlja članica Evropske unije, zajednički je konstatirano danas na sastanku zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića i predstavnika UNHCR-a za BiH Andrewa Maynea.

Ministar Ahmetović je naglasio da je to veliki napredak imajući u vidu da je BiH samo prije 16 godina bila zemlja koja je imala problema s izbjeglicama i čijih je više od milion građana bilo zbrinuto u drugim zemljama Evrope i svijeta.

Istaknuto je da se veoma dobri odnosi ovih dviju institucija ogledaju i u saradnji na izmjenama Zakona o azilu, koji bi uskoro trebalo da se nađe pred Vijećem ministara BiH, a kojim će se dodatno poboljšati procedure rješavanja zahtjeva tražilaca azila u našoj zemlji.

„Migracije predstavljaju sigurnosni i svaki drugi izazov ne samo za BiH već i druge zemlje. 

Naš prioritet je očuvanje sigurnosti u zemlji, ali isto tako smo opredijeljeni da poštujemo sva ljudska prava tražilaca azila, koja proističu iz brojnih konvencija koje je BiH potpisala“, naglasio je Ahmetović.

 

Fena/Informer.ba