Izdvojeno Politika Vijesti

Sastanak lidera vodećih stranaka 20. augusta?

Na sastanku lidera vodećih parlamentarnih partija u BiH, koji bi trebalo da bude održan 20. avgusta u Sarajevu, osim formiranja Vijeća ministara, biće riječi i o zakonu o popisu stanovništva i sprovođenju presude Suda u Strazburu u predmetu “Sejdić i Finci”, pišu sutrašnje “Večernje novosti”.

Pozivajući se na saznanja u centralama političkih partija, list navodi da će to biti još jedan pokušaj lidera da se usaglase, prije svega o imenu kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a zatim i u rješavanju drugih pitanja koja su neophodna za ubrzanje evropskog puta BiH.

List navodi  da će nova runda razgovora biti upriličena na inicijativu partija iz FBiH, posebno SDA, čiji se lider Sulejman Tihić, poslije nedavnih neuspjelih pregovora SDP-a, HDZ-a BiH i SDA, zalaže da u ovaj proces ponovo budu uključene partije  iz Republike Srpske /RS/.

Predstavnici političkih partija iz RS zastupaju stav da obaveze iz presude “Sejdić i Finci”, kojom je BiH optužena za diskriminaciju nacionalnih manjina, jer im Ustav ne dozvljava kandidovanja za članove Predsjedništva BiH i delegate u Domu naroda parlamenta BiH, treba sprovesti tako što će se pri izboru članova Predsjedništva umjesto odredbe “Srbin iz RS” navesti “jedan iz RS”.

Predsjednik SNSD Milorad Dodik potvrdio je da je, ukoliko na vrijeme dobije poziv, spreman da se odazove sastanku, jer je “SNSD nezaobilazan politički faktor u BiH”. “BiH, kao državna zajednica sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, mora imati dijalog koji je nesumnjivo najvažnija stvar”, rekao je Dodik, uz ocjenu da su i dalje neprihvaljtivi nerealni zahtjevi Sarajeva.

Predsjednik SDS Mladen Bosić kaže da se rješenja za sva otvorena pitanja moraju tražiti kompromisom, posebno kada je riječ o prvom čovjeku Savjeta ministara i raspodjeli ministarstava, ali da od mogućeg novog sastanka ne očekuje mnogo.

Predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić smatra da prva stvar o kojoj treba postići konsenzus jesu načela na kojima BiH može funkcionisati i opstati, a da je osnovni princip ravnopravna pozicija tri konstitutivna naroda.

 

Srna/Informer.ba