Izdvojeno Politika Vijesti

Sastanak političkih lidera u ponedjeljak u Mostaru

Sastanak lidera SNSD-a, SDS-a, dva HDZ-a, SDA i SDP-a BiH biće održan u ponedjeljak u sjedištu HDZ-a BiH u Mostra, potvrdio je Srni portparol ove stranke Mišo Relota.

Šefovi dva HDZ-a Dragan Čović i Božo Ljubić organizuju sastanak lidera na kome će biti razgovarano o formiranju Savjeta ministara BiH.

Predsjednici SNSD-a i SDS-a Milorad Dodik i Mladen Bosić potvrdili su da će prisustvovati sastanku, kao i šef SDA Sulejman Tihić, a odgovor se još čeka od SDP-a BiH.

Relota je dodao da su nakon sastanka, koji je zakazan za 13.00 časova, predviđene izjave za medije.

Rukovodstva SNSD-a i SDS-a dogovorila su na jučerašnjem sastanku na Jahorini zajednički nastup na sastanku o formiranju vlasti u Mostaru 5. septembra, na koji će se doći sa zajedničkim prijedlozima u vezi sa zakonom o popisu stanovništva, presudom “Sejdić-Finci” i pitanjem državne pomoći.

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je za formiranje vlasti i dalje neophodan princip rotacije, te poštovanje broja pozicija koje pripadaju Srbima po Ustavu BiH.

Kada je riječ o prijedlog za implementaciju presude Suda iz Strazbura, Dodik je istakao da SNSD i SDS zastupaju stav da ne treba dirati u postojeći neposredni način biranja člana Predsjednštva BiH u RS, a da je u FBiH prihvatljivo da članove Predsjedništva bira federalni parlement, ili građani u dvije izborne jedinice.

“U Zakonu o popisu biće traženo da Srpska bude statistička jedinica u popisu, te se da obezbijede sve vrijednosti koje smo tražili ranije”, istakao je lider SNSD-a.

Dodik je napomenuo da su prilikom utvrđivanja Prijedloga zakona o državnoj pomoći na sjednici Savjeta ministara srpski ministri preglasani, te da će o tome biti neophodno dodatno usaglašavanje.

Lider SDS-a Mladen Bosić rekao je da će se veoma lako u ponedjeljak u Mostaru dogovoriti formiranje Savjeta ministara BiH, ako druge strane prihvate argumentaciju koja je nepobitna.

Prema njegovim riječima, predstavnici stranaka iz RS idu relaksirano na sastanak u Mostaru i očekuju da će i drugi prihvatiti osnovne principe dogovora, razgovora i argumenata.

 

Srna/Informer.ba