Politika Udarno Vijesti

Sastanak šestorke: Postignut dogovor o Vijeću ministara

Lideri šest bh. stranaka danas su u Sarajevu dogovorili formiranje Savjeta ministara.

Predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ 1990 Božo Ljubić, SDP Zlatko Lagumdžija i SDA Sulejman Tihić podijelili su resore u Savjetu ministara.

Uoči sastanka neki su priželjkivali samo sporazum o budžetu, a drugi tražili da se u paketu dogovori i raspodjela ministarskih fotelja i najvažnijih pozicija u državnim agencijama.

Mnogo je neriješenih pitanja koja stoje na evropskom putu BiH, kao što su zakoni o popisu stanovništva, državnoj pomoći, statusu vojne imovine.

Prvi sporazum o sastavu Savjeta ministara izgleda ovako:

1. Predsjedavajući Savjeta ministara BiH biće iz hrvatskog naroda

2. Ministar inostranih poslova iz bošnjačkog naroda

3. Minsitar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa iz srpskog naroda

4. Ministar finansija i trezora iz srpskog naroda

5. Ministar bezbjednosti iz bošnjačkog naroda

6. Ministar pravde iz reda hrvatskog naroda

7. Ministar civilnih poslova iz reda srpskog naroda

8. Ministar za ljudska prava i izbjeglice iz reda hrvatskog naroda

9. Ministar saobraćaja i komunikacija iz reda bošnjačkog naroda

10. Ministar odbrane iz reda bošnjačkog naroda

Postignut je i dogovor o budžetu na osnovu koga će biti omogućeno privremeno finansiranje u prva tri mjeseca naredne godine, rečeno je na konferenciji za novinare poslije sastanka.

Mjesto direktora Agencija za istrage i zaštitu /SIPA/ i Regulatorne agencije za komunikaciju /RAK/ pripalo je Srbima, mjesto direktora Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ Hrvatima, uz dogovor da druge dvije najvažnije pozicije u Upravi pripadnu Srbima, a mjesto direktora Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH /IDDEA/ pripalo je Bošnjacima.

Srbima pripadaju mjesta zamjenika ministara u ministarstvu inostranih poslova, pravde, za ljudska prava i izbjeglice i odbrane.

Hrvatima su pripala zamjenička mjesta u ministarstva bezbjednosti, transporta i komunikacija i odbrane, a Bošnjacima u ministarstvima spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, finansija i civilnih poslova.

 

Nezavisne/Informer.ba