Svijet Udarno Vijesti

Satelit “Rosat” sve bliže Zemlji

Istrošeni njemački satelit “Rosat” ušao je u atmosferu i očekuje se da će njegovi dijelovi udariti o Zemlju, mada se ne zna gdje i kada, saopšteno je danas iz njemačkog Centra za aerosvemir.

Portparol Centra Andreas Šuc izjavio je da, za sada, nema bilo kakvih naznaka iznad kojeg kontinenta ili zemlje se naučno-istraživački satelit “Rosat” trenutno nalazi i da se čekaju opservacije širom svijeta, prenosi agencija AP.

Većina dijelova satelita veličine kamioneta se očekuje da će biti spaljeni tokom ulaska u atmosferu, ali i do 30 dijelova ukupne težine od 1,87 tona mogli bi da udare o Zemlju brzinom od 450 kilometara na čas.

Najveća pojedinačni dio satelita koji bi mogao da udari u Zemlju je ogledalo teleskopa koje je otporno na toplotu.

Naučno-istraživački satelit “Rosat” lansiran je u 1990. godine i isključen je 1999. godine pošto je korišćen za istraživanje crnih rupa i neutronskih zvjezda kao i izvođenje prvog svemirskog istraživanja izvora X-zraka koji su snimani teleskopom.

Ono što je zanimljivo u ovom slučaju je da će većina dijelova letjelice “preživjeti” put do Zemlje, javlja Bi-Bi-Si.

Prema proračunima stručnjaka, oko 1,6 tona olupine, više od polovine mase letjelice, moglo bi da razarajućom snagom padne na Zemlju.

 

Srna/Informer.ba