Svijet Vijesti

Saudijci kupuju 200 njemačkih tenkova

Saudijska Arabija je pokazala interesovanje za kupovinu njemačkih tenkova. Prema jednom izvještaju magazina „Spiegel“, vlada u Berlinu dala signal da je saglasna sa takvim poslom. Opozicija je ogorčena.

Njemačka vlada ne demantuje najnovije vjesti, ali i dalje šuti. Neće da saopšti da li je zaista odobrila prodaju tenkova domaće proizvodnje Saudijskoj Arabiji. Riječ je o više od 200 supermodernih tenkova tipa „Leopard 2A7+“ koje Saudijci navodno žele da kupe, pri čemu su, prema nepotvrđenim izveštajima, već kupili 44 komada. Vlada svoju šutnju pravda specijalnim postupkom koji u Njemačkoj mora da se primjenjuje kada je riječ o izvozu oružja u takozvane „kritične“ zemlje: takav izvoz mora da odobri vladin Savjet za bezbjednost.

To je zapravo specijalan odbor koji se sastoji od nekoliko ministara, a predsjedava mu – kancelarka. On zasjeda tajno, i zbog toga njemačka javnost obično ne saznaje ništa o svežim pogodbama oko izvoza oružja. Ministar spoljnih poslova Gido Vestervele poručio je novinarima da „zbog toga neće da odgovara na spekulacije“.

Stroga pravila za izvoz – prekršena?

Izvoz oružja u zemlje koje nisu saveznici Njemačke regulisan je strogim pravilima. Na primjer, taj izvoz nije dozvoljen u države u kojima se krše ljudska prava, ili u regione u kojima prijeti vojni sukob. Isporuke oružja u krizna područja su zabranjene. I pored toga, od tih pravila se stalno odstupa, kao što – doduše, sa godinu do dvije godine zakašnjenja – može da se pročita u odgovarajućim izvještajima vlade.

Iako u ovom slučaju još nije jasno da li je posao zaista sklopljen, sve tri opozicione stranke su već vrlo žestoko reagovale. Riječ je o ilegalnom poslu, tvrdi predsednica Zelenih Klaudija Rot, uz objašnjenje: „Saudijska Arabija je pomogla Bahreinu da uguši demokratski pokret i to pomoću tenkova. Saudijska Arabija naveliko učestvuje u međunarodnom terorizmu i potpomaže strukture Talibana. Za mene je ovo katastrofalan pad kredibiliteta njemačke politike.

I socijaldemokrate su skeptične kada je reč o mogućem izvozu tenkova u Saudijsku Arabiju. „Ta zemlja je usred bureta baruta i nije potrebno da joj se još isporuče i šibice“, rekla je generalna sekretarka SPD Andrea Nales. „Saudijska Arabija je jedan od najgorih kršitelja ljudskih prava u regionu“, ogorčen je Klaus Ernst, šef Ljevičarske stranke. On je dodao da je deviza njemačke vlade u ovoj trgovini: najopasnije oružje – za one koji najgore tlače ljude. Ministar Vestervele je, doduše, na uporna pitanja novinara o ovom slučaju rekao da Njemačka „mora da traži partnere u arapskom svijetu, jer je to u našem spoljnopolitičkom interesu, pa i partnere koji različito od nas gledaju na pitanja prava ili civilnog društva“. Opozicija o svemu namjerava da pokrene diskusiju u Bundestagu.

Leopard 2 – tražena roba

„Leopard 2“ je svijetski poznati tenk njemačke proizvodnje koji je u serijsku proizvodnju ušao 1979, zamijenivši „Leopard 1“. Osnovna karakteristika ovog tenka je velika prilagodljivost konstrukcije zahtjevima različitih kupaca, kao i veoma varijabilna oprema. Proizvodi ga firma „Kraus Mafaj Vegman“ (KMV) sa čijih je proizvodnih traka do sada sišlo 3.000 takvih tenkova.

Doduše, pogoni za sklapanje su tokom poslednjih decenija postupno izmješteni u inostranstvo gde se tenk danas velikim dijelom proizvodi po licenci KMV. „Leopard 2“ je zamišljen kao okosnica oklopnih snaga; u kabini su predviđena četiri plana posade: nišandžija/strijelac, punjač, vozač i komandant; glavno oružje mu je top kalibra 120 mm sa magacinom od 42 granate, a sekundarno mitraljez MG3 sa magacinom od 4.750 metaka. Oklop se sastoji od tzv. treće generacije kompozitnih materijala. Pokreće ga dizel-motor od 1.500 KS. Dostiže 70km/h a sa jednim punjenjem rezervoara može da pređe oko 470 km.

 

DW/Informer.ba