BiH Udarno Vijesti

Saudijci traže od BiH da im pokloni plac u Sarajevu

Kraljevina Saudijska Arabija zatražila je od vlasti BiH da im se besplatno ustupi veliki plac na elitnoj lokaciji u naselju Poljine u Sarajevu, gdje namjerava da izgradi rezidenciju za svog ambasadora u BiH, piše današnji “Pres”.

List navodi da se vrijednost placa od hektar i po, za koji su Saudijci zainteresovani, procjenjuje na milion i po maraka, a da se nalazi u neposrednoj blizini golf terena, pored kojih su smještena i imanja Bakira Izetbegovića, Zlatka Lagumdžije, Nedžada Brankovića i mnogih drugih bošnjačkih bogataša.

“Saudijci na tom mjestu hoće da grade svoju rezidenciju, a razlog zbog kojeg insistiraju da zemljište dobiju badava krije se u činjenici da su svojevremeno vlastima BiH besplatno ustupili dio svoje zgrade u Vašingtonu, u kojoj su i danas smještene i njihova i ambasada BiH u SAD. Vrijednost imovine koju su oni dali BiH procijenili su na pet miliona KM”, navode izvori “Presa” bliski Savjetu ministara BiH.

Saudijci su svoje namjere već predstavili čelnicima sarajevske opštine Centar, čiji je načelnik, visoki funkcioner SDP-a Dževad Bećirević već izrazio spremnost da Saudijcima pokloni zemlju.

Međutim, pored saglasnosti sarajevskih vlasti potrebna je i saglasnost Savjeta ministara BiH, zbog čega su Saudijci svoje želje ovih dana i zvanično prenijeli Savjetu, koji može da pokrene postupak za dodjelu placa.

“Saudijci su u dopisu upućenom Savjetu ministara naveli i to da bi taj ‘poklon’ koji očekuju bio u stvari kompenzacija za mnogo vredniju nekretninu u SAD koju je dobila BiH”, otkrivaju sagovornici lista.

Poslanik SNSD-a i član Komisije za spoljne poslove parlamenta BiH Drago Kalabić kaže da Savjet ministara BiH nipošto ne bi trebalo da daje saglasnost za tu transakciju, osim ako to zemljište nije u posjedu opštine Centar ili vlasti Federacije BiH.

“Uvjeren sam da se u ovom slučaju radi o dogovoru bošnjačkih političkih elita sa Saudijcima, s kojima ionako gaje vrlo bliske odnose. Plašim se da se radi o vraćanju nekih dugova za poslove s kojima mi nemamo nikakve veze, pa samim tim i nemamo nikakve obaveze prema njima”, naglasio je Kalabić.

Komentarišući zahtjev Saudijaca, ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević podsjeća da su poslijeratne vlasti BiH učinile ogroman ustupak Saudijcima kada su im omogućile da se prostor na kojem se nalazi džamija Kralja fahda na Alipašinom polju u Sarajevu izopšti iz pravnog sistema BiH.

“Tada je načinjen ogroman presedan, kakav nije viđen nigdje u svijetu, jer ta džamija i pripadajući vjerski centar imaju status teritorije Saudijske Arabije na način kako to mogu imati samo diplomatska predstavništva neke zemlje”, napomenuo je Galijašević.

 

Nezavisne/Informer.ba