BiH Vijesti

Saudijski kredit za obnovu kuća i održivi povratak

Upravni odbor Saudijskog fonda za razvoj odobrio je, na zahtjev Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, veoma povoljan kredit od 67,5 miliona saudijskih rijala (18 miliona dolara) za stambeno zbrinjavanje izbjeglica i održivi povratak na području cijele BiH, kazao je ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Eid Mohammed Al-Thakafi prilikom susreta sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Safetom Halilovićem.

Voljeli bismo da u što kraćem roku bude potpisan sporazum o ovom kreditu“, kazao je ambasador Al-Thakafi i dodao da će Upravnom odboru Saudijskog fonda za razvoj sugerirati nastavak podrške Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Kabineta ministra Safeta Halilovića.

Ministar Halilović je rekao da će ovim sredstvima, odobrenim prema veoma povoljnim uslovima (25 godina otplate i pet godina grejs perioda sa kamatnom stopom od jedan posto), biti obnovljeno 1.000 stambenih jedinica povratnika, pripadnika svih naroda, te sanirana infrastruktura u povratničkim naseljima na području BiH.

Ambasador Al-Thakafi je rekao da je Saudijski fonda za razvoj 2009. godine odobrio kredit od 25 miliona dolara za opremanje četiri bolnice u BiH, prošle godine odobrio je kredit također od 25 miliona dolara za izgradnju obilaznice u Zenici, te ove godine kredit za izbjeglice i raseljene osobe od 18 miliona dolara.

 

Onasa/Informer.ba