Svijet Vijesti

Saudijski princ gradi najvišu zgradu na svijetu

Saudijski milijarder princ Alvalid bin Talal postigao je sporazum sa džinovskim građevinskim holdingom porodice Bin Laden o izgradnji najviše zgrade na svijetu. Bin Talal je danas predstavio plan o gradnji “Kraljevskog tornja” u Džedi, na obali Crvenog mora.

Visina novog nebodera će premašiti jedan kilometar, a hotel, elitni apartmani i poslovne prostorije koje će sadržavati prostirat će se na ukupnoj površini od 500.000 kvadratnih metara.

Približna vrijednost projekta se procjenjuje na više od 1,2 milijarde dolara, a njegova izgradnja će trajati 36 mjeseci, rekao je Bin Talal, koji je nećak saudijskog kralja Abdulaha i jedan od najbogatijih ljudi u tom kraljevstvu, ali nije precizirao kada će izgradnja početi.

Saudijski tajkun je najavio toranj još 2008, ali je do sada promijenio već nekoliko partnera koji su trebali učestvovati u njegovoj izgradnji.

Vrijednost cijelog projekta, uključujući infrastrukturu, procjenjuje se na 26,7 milijardi dolara.

“Gradnja ovog nebodera u Džedi šalje finansijsku i ekonomsku poruku koju ne treba ignorirati. Ona ima političku dubinu i poručuje svijetu da mi Saudijci ulažemo u svoju zemlju uprkos onome što se dešava oko nas, uprkos nemirima, čak i revolucijama”, rekao je princ Alvalid.

Nova kula će visinom nadmašiti sada najvišu zgradu na svetu “Burdž Kalifa” u Dubaiju, visoku 828 metara, koja je otvorena prošle godine. Burdž Kalifu izgradila je kompanija “Emar propertis”, a vrijedna je 1,5 milijardi dolara, prenio je Tanjug.

Neboder će biti viši od 1.000 metara, a njegova gradnja trajat će nešto duže od pet godina. To će biti centralni objekt budućeg Kraljevskog Grada, površine 5,3 miliona kvadratnih metara, koji će princ izgraditi u blizini Džede.

“Kraljevski toranj” u Džedi dizajnirat će američka arhitektonska firma “Adrian Smith i Gordon Hill”.

Princ Alvalid rekao je da će toranj visinom premašiti 1.000 metara, ali podatak o konačnoj visini još se čuva kao tajna.

 

Fena/Informer.ba