BiH Vijesti

Savez demobilisanih boraca kritikovao rad ministra Heleza

Sastanak Upravnog odbora Saveza demobiliziranih boraca odbrambenooslobodilačkog rata 1992.-1995. Federacije BiH održan je 28. juna.

Na sastanku je raspravljano o radu resornog ministra Zukana Heleza u proteklih sto dana, te zaključeno da je ministar u samom startu krenuo žestoko u razračunavanjima s korisnicima boračkih prava, imajući u vidu da je njegova platforma rada podrazumijevala da se ”obračuna” s nelegalnim nosiocima prava i korektnosti.

Savez smatra da se Ministarstvo izgubilo u moru nekvalitetno pripremljenih materijala, koji se pod velom tajnovitosti pokušavaju progurati nasilu u zastupničkom domu, te da se ne poštuje niti jedna od procedura javne rasprave.

Prijedlozi i sugestije federalnih saveza koji u rješavanju ovako značajnih stvari koriste svoju i horizontalnu i vertikalnu infrastrukturu da bi došli do što kvalitetnijih prijedloga i sugestija se ne uzimaju u razmatranje, saopćeno je iz Saveza.

Zakon o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica prestao je važiti 1. maja 2010. godine, kako bi se donio novi zakon, koji ne podrazumijeva član koji definira novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti.

Savez smatra da je ”pravo na rad”  izgubilo i nadu za mali dio socijalnog kolača koji je bio zagarantovan borcima sa Zakonom, što podrazumijeva da je borcima ukinuto pravo na povoljnije uvjete penzioniranja.

Zbog sveg navedenog Savez izražava svoje nezadovoljstvo donošenjem Zakona o prijevremenom i povoljnijem penzioniranju bivših pripadnika ARBiH, OSBiH i ministarstva odbrane FBiH u kojem se nije moglo iznaći dovoljno dobre volje, te uvrstiti stavku o povoljnom penzioniranju za kategoriju koja je dala sve a nema ništa.

Borci napominju da je smjena članova Upravnog odbora fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračke populacije zadnji od primjera neuvažavanja ljudi koji su dali podršku ministru Helezu od samog početka njegovog rada.

Savez smatra da je Vlada premijera Nermina Nikšića izuzetno agilna i dobronamjerna, da je željna da uradi sve na poboljšanju životnog standarda svakog stanovnika FBiH, a samim tim i demobiliziranih pripadnika ARBiH, radi čega moli premijera Nikšića da iskoristi svoj autoritet i sugerira Ministarstvu za pitanje boraca i invalida odbrambenooslobodilačkoga rata na transparentniji rad i uvažavanje mišljenja boračkih saveza.

 

Fena/Informer.ba