Politika Vijesti

Savjet ministara BiH: Alkalaj na sjednicama bio samo pet puta

Loš rad Ministarstva inostranih poslova BiH nije začuđujući ako se uzme u obzir da je ministar Sven Alkalaj za šest mjeseci ove godine na sjednicama Savjeta ministara BiH bio svega pet puta.

Kada se sabere trajanje sjednica na kojima je Alkalaj boravio, zaključuje se kako je za šest mjeseci na sjednicama Savjeta ministara proveo četiri sata i 48 minuta.

Iako je prošlo više od 180 dana u 2011. godini, MIP nije realizovalo niti jedan zakon, kao ni Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstvo odbrane BiH.

Izvještavajući Savjet ministara BiH o radu u prošloj godini, MIP je istakao da je u 2010. godini uspostavio diplomatske odnose sa sedam država i to Liberijom, Ekvatorijalnom Gvinejom, Fidžijem, a među njima su i Haiti, Surinam, Honduras i Uganda.

U izvještaju o radu Savjeta ministara za 2010. godinu navodi se da je prošla godina za MIP bila “karakteristična po dinamičnim aktivnostima bosanskohercegovačke diplomatije“.

MIP je prošle godine na raspolaganju imao 62,2 miliona maraka, a na putne troškove potrošeno je 2,2 miliona maraka, od čega su 1,5 miliona potrošili ministar Sven Alkalaj i njegovi saradnici.

Komisija za spoljne poslove parlamenta BiH nije prošlog mjeseca prihvatila izvještaj o radu MIP-a BiH za prošlu godinu.

 

Srna/Informer.ba