BiH Vijesti

SBK: Hrvati najavili proteste ispred OHR-a 15. jula

Kantonalni odbori HDZ BiH i HDZ 1990 srednje Bosne, nezadovoljni nepoštovanjem izborne volje hrvatskog naroda, pozvali su Hrvate iz ovog kantona na mirne proteste pred zgradom OHR-a 15. jula kako bi skrenuli pažnju na neustavno ponašanje stranaka potpisnica platforme.

Ako se OHR i ovoga puta ogluši na zahtjeve HDZ-a, koji je pobjednik prošlogodišnjih izbora u Srednjobosanskom kantonu, mirni protesti nastaviće se i pred američkom ambasadom u Sarajevu svakog 15. u mjesecu, dogovor je dvije stranka.

Na ovaj potez odlučili smo se iz razloga što ni jedna institucija zadužena za legalno uspostavljanje vlasti u Srednjobosanskom kantonu nije odgovorila na naše zahtjeve, molbe, upozorenje“, rekao je predsjednik HDZ BiH u ovom kantonu Nikola Lovrinović.

Lovrinović je za “Večernji list” izdanje za BiH rekao da Ustavni sud FBiH i OHR mjesecima ne reaguju na neustavnu i nezakonitu situaciju u kantonalnoj skupštini, u kojoj je većina bošnjačkih poslanika izabrala vlast bez HDZ-a, iako je ova stranka pobijedila na izborima u tom kantonu.

On je podsjetio da su iz Skupštine Srednjobosanskog kantona izbačene stranke sa hrvatskim predznakom, a ministarsko mjesto u kantonalnoj Vladi dobio je HSP, koji u Skupštini nema niti jednog poslanika.

Ocijenivši da je situacija u Srednjobosanskom kantonu dramatična, Lovrinović je kao probleme u ovom kantonu naveo nepoštovanje izborne volje Hrvata, veliku nezaposlenost, bezbjednosnu situaciju opterećenu neriješenim ubistvima policajaca hrvatske nacionalnosti i povratnika.

Samo u Travnik nije se vratilo između 15 i 16 hiljada Hrvata protjeranih u nedavnom ratu“, upozorio je Lovrinović i dodao da će Hrvati iskoristiti zakonom predviđene mogućnosti da ukažu na svoj neravnopravan i težak položaj u srednjoj Bosni.

 

Informer.ba