Politika Udarno Vijesti

Novi premijer SBK-a Bajro Makić iz stranke SDA

Na vanrednoj sjednici Skupštine Srednjobosanskog kantona danas u Travniku potvrđen je izbor Josipa Kvasine (HDZ BiH) u rukovodstvo zakonodavne vlasti i dogovoreno da predsjedavajući ostane Nikola Simić do jedne od narednih sjednica.

Kvasina je jednoglasno, sa 28 glasova, izabran na poziciju predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg kantonalne Skupštine iz reda Hrvata.

Na današnjoj sjednici izabrana su i radna tijela i komisije kantonalne Skupštine. HDZ-u BiH pripalo je 16 mjesta, SDA i SDP po 14, Savezu za bolju budućnost BiH, HDZ 1990 i Narodnoj stranci “Radom za boljitak” po pet, te HSS-NHI po dva mjesta.

Za predsjednika Kluba hrvatskog naroda izabran je Anto Bilić iz HDZ 1990, a njegov zamjenik je Anto Lozančić iz HSS-NHI.

Na sjednici je za novog premijera do odluke Ustavnog suda Federacije BiH predložen Bajro Makić iz SDA.

Na prijedlog SDA prihvaćen je zaključak da se kantonalna skupština zadužuje da riješi radno-pravni status Vlade koja je imenovana 10. maja ove godine do odluke Ustavnog suda FBiH.

Vanredna sjednica kantonalne Skupštine, kojoj su danas prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice i OHR-a, održana je nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko 14. jula uputio pismo skupštinskom rukovodstvu u kojem je zatražio povratak ranijeg saziva kantonalne Vlade do imenovanja novog sastava, čime odluke Vlade Srednjobosanskog kantona, izabrane 10. maja, ne mogu biti važeće.

 

Srna/Informer.ba