Politika Udarno Vijesti

SDA: Čović, Krišto i Bevanda (pro)slavili progon i etničko čišćenje Hrvata iz RS-a

Prisustvom na proslavi Dana RS-a u Banjoj Luci vrh HDZ-a BiH Dragan Čović, Borjana Krišto, Vjekoslav Bevanda i drugi, tzv. legitimni predstavnici bh. Hrvata koji su protjerani iz RS (pro)slavili su progon i etničko čišćenje kojim je hrvatski narod gotovo potpuno nestao iz entiteta RS-a, smatra Stranka demokratske akcije (SDA).

U saopćenju SDA navodi da “oni koji slave RS i 9. januar kao njen praznik pridružujući se veličanju genocida i najvećeg ratnog zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, dokazuju da su sudjelovali u tom projektu”.

”Sva pompa i proslava nisu ništa drugo nego pokušaj da se prikrije prošlost i činjenice koje su je svrstale u najmračnije strane povijesti čovječanstva. To je bio pokušaj da se skrene pažnja sa životnih problema – ekonomskih i socijalnih onih u čije su ime (po)činjeni ratni zločini i genocid”, navedeno je u saopćenju.

SDA ističe da se “prošlost ne može sakriti, a nagomilani problemi će doći po naplatu svojim vinovnicima”.  

”Ma koliko teško bilo, jedino rješenje je uporno i strpljivo graditi zajedničku državu BiH jer niti oni mogu otići iz BiH, niti mi možemo ukinuti entitet RS! Moramo učiniti sve da svi odgovorni za ratne zločine i genocid budu kažnjeni. Moramo nastaviti insistirati na povratku svih prognanika u njihove prijeratne domove i u RS, kao i svim dijelovima naše zemlje, graditi BiH komotnu za sve njene narode i građane uz sve naše međusobne razlike”, stoji u saopćenju.

SDA tvrdi da bh. patrioti i antifašisti nikada neće prihvatiti 9. januar kao bilo kakav praznik, osim kao početak etničkog čišćenja i progona nesrpskog stanovništva što je rezultiralo i genocidom.

”Pitanje entitetskih i državnih praznika mora i može biti riješeno samo uz puni konsenzus svih naroda i građana BiH”, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

 

Fena/Informer.ba