Politika Vijesti

SDA: Izborna pravila iz 2008. primjeniti i na ovim lokalnim izborima u Srebrenici

Stranka demokratske akcije (SDA) predložit će da pravila izmjena Izbornog zakona iz 2008. godine, po kojima su te godine održani lokalni izbori za Općinu Srebrenica, budu primijenjena i na lokalnim izborima u oktobru. 

„To će predstavljati daljnji poticaj povratku raseljenih i protjeranih, stvaranju neophodnih preduvjeta za proces održivog povratka i ostanka te obilježavanje sjećanja na žrtve genocida“, kazao je danas na pres-konferenciji SDA ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH Erdal Trhulj.

Dodao je da za taj prijedlog očekuju podršku i razumijevanje drugih političkih stranaka i predstavnika međunarodne zajednice.

Trhulj je također pozvao sve građane koji su, prema popisu stanovništva iz 1991. godine, imali mjesto prebivališta na teritoriji općine Srebrenica, da se za predstojeće izbore registriraju na svojim prijeratnim mjestima prijave i tamo ostvare svoje biračko pravo.

”Na taj način će se osigurati da u lokalnim strukturama vlasti budu adekvatno zastupljeni te spriječe pokušaj da za načelnika Općine bude izabran predstavnik politike, koja minimizira genocid”, kazao je Trhulj.

 

Fena/Informer.ba