Politika Udarno Vijesti

SDA: Nećemo se mi prilagođavati SDP-u samo zato što to pretenciozno želi mlađahni ministar

Kantonalni odbor SDA Sarajevo iznenađen je proizvoljnim ocjenama i teškim kvalifikacijama koje je na račun ove Stranke u domaćim medijima izrekao Emir Suljagić, ministar obrazovanja i nauke u Vladi Kantona Sarajevo. SDA nema namjeru mijenjati svoju principijelnu i odgovornu politiku i neće se prilagođavati SDP-u samo zato što to pretenciozno želi mlađahni ministar. Također, SDA ne stoji na putu svom koalicionom partneru SDP-u, kako to tvrdi ministar Suljagić, koji svoju brzopletost i nesposobnost da ponudi prihvatljiva zakonska riješenja u obrazovnom sistemu Kantona Sarajevo sada pokušava predstaviti kao nekakav sukob i svađu unutar platformaške koalicije.

“Odnosi između vodećih ljudi dvije stranke su na sasvim zadovoljavajućem nivou. Vlada i skupštinska većina funkcioniraju normalno. SDA ne želi i neće lomiti preko koljena odluke o važnim pitanjima kao što su vjeronauka u školama i zakonska rješenja o policiji. To su svojim principijelnim raspravama i glasanjem u Skupštini KS pokazali i njeni poslanici, a ministar Suljagić bi se svakako trebao zabrinuti zbog činjenice da su protiv njegovih rješenja bili svi zastupnici, osim njegovih kolega iz SDP-a koji su bili suzdržani i koji ga iz partijske solidarnosti očito nisu htjeli do kraja obrukati”- stoji u saopćenju.

KO SDA smatra da ministar u svom revolucionarnom zanosu poziva da se aktuelno stanje u društvu mijenja “ognjem i mačem”.

” Podsjećamo ga da u BiH i KS nije na vlasti ni diktatura ni vojna hunta. U parlamentarnnoj demokratiji i zajednici različitih naroda i religija ne postoje prečice za rješavanje problema. Za njeno funkcioniranje od vitalnog je značaja put međusobnog uvažavanja, dogovaranja i kompromisa. Također, ministar bi trebao biti upoznat sa ključnim tačkama koalicionog sporazuma stranaka platforme, a one govore o potrebi radikalnog mijenjanja ekonomske i socijalne situacije u državi i kantonu i poboljšanja uvjeta života svih građana. SDA će i dalje zajedno sa SDP-om i drugim strankama raditi na ostvarenju tih ciljeva”– navodi se na kraju saopćenja.

 

Fena/Informer.ba