Politika Vijesti

SDA: Nema apsolutno nikakvih pozitivnih pomaka

Do SDA, do predsjednika Sulejmana Tihića nisu stigli apsolutno nikakvi pozitivni pomaci, kazao je danas za Agenciju FENA Tihićev savjetnik za odnose s javnošću Erdal Selmanović, upitan da kometira izjavu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da vjeruje „da ćemo do Nove godine imati formirano Vijeće ministara BiH“.

„Stavovi su isti, nepromijenjeni, ili mi bar ne znamo da su stavovi promijenjeni tako da će sastanak ‘šestorke’ biti zakazan od predsjednika i SDA onog časa kad budu odaslani pozitivni signali da je došlo do promjene stava političkih stranaka i da je moguće doći do izvjesnog napretka i postizanja dogovora na tom sastanku ‘šestorke’“, kazao je Selmanović.

Znači, dodao je, neće se zakazivati sastanak dok ne budu takvi signali proslijeđeni, jer bi bilo potpuno nepotrebno, odnosno potpuno kontraproduktivno.

Na pitanje od koga trebaju takvi signali doći, Selmanović je odgovorio „prije svega od koalicije Dodik-Čović“.

Podsjetio je da je Tihić imao bilateralne razgovore, da je razgovarao s Dodikom, Čovićem i Lagumdžijom, međutim, „nije apsolutno došlo ni do najmanjeg približavanja stavova“.

Vjerujem da ćemo do Nove godine imati formirano Vijeće ministara BiH jer smo apsolutno sve dogovorili“, rekao je sinoć novinarima u Sarajevu, tokom prijema u povodu Božića, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Očekuje da predsjednik SDABiH Sulejman Tihić konačno sazove sastanak “kao što su ga svi drugi sazivali“.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, koji je također prisustvovao prijemu, nije želio novinarima komentirati Čovićeve optimistične izjave o pitanju skorog formiranja Vijeća ministara.

 

Fena/Informer.ba