BiH Udarno Vijesti

SDA podržava borbu protiv islamofobije, ali onu koja se temelji na argumentima

Stranka demokratske akcije (SDA) saopćila je danas da podržava navode iz Izvještaja o islamofobiji, diskriminaciji i netoleranciji u Bosni i Hercegovini, posebno onaj dio koji se odnosi na napade i skrnavljenje vjerskih objekata Islamske zajednice i kulturno-historijskih obilježja Bošnjaka i napade na povratnike.

Kako su naveli u saopćenju, istiniti su i navodi o ponekad neciviliziranom, uvredljivom i neprimjerenom jeziku mržnje i netolerancije u istupima i izjavama političara i zvaničnika Republike Srpske (RS) koji se odnose na islam, muslimane i bošnjački narod, posebno negiranja masovnih zločina, uključujući i genocid u Srebrenici.

Neke izjave predstavljaju nastavak politike podjele i agresije na BiH, etničko čišćenje, negiranje bošnjačkog naroda i njegovog vjerskog, nacionalnog i kulturno-historijskog identiteta te korespondiraju sa izjavama Radovana Karadžića, Ratka Mladića i drugih haških optuženika i zločinaca optuženih za genocid, ratne zločine, progon i diskriminaciju Bošnjaka i muslimana u BiH na temelju njihove etničke i vjerske pripadnosti.

Međutim, neobjektivan je dio izvještaja koji se odnosi na rad relevantnih institucija BiH te nekih domaćih i međunarodnih zvaničnika, smatraju u SDA.

Izjave nekih medija i njihovih predstavnika izvađene su iz konteksta i uglavnom selektivno citirane jer su one zapravo najčešće bile reakcija na ponekad neobjektivne i za predstavnike vjerske zajednice neprimjerenih javnih istupa i izjava, pa čak i uvreda na račun izvjesnih ličnosti iz javnog života – kako domaćih tako i međunarodnih institucija.

Pravo je pojedinih zvaničnika i predstavnika vjerskih zajednica u BiH da iznose političke i druge stavove izvan domena religije, smatraju u ovoj stranci.

No, u tom slučaju oni moraju biti spremni prihvatiti činjenicu da postaju podložni reakcijama i kritikama javnosti jednako kao i sve druge javne ličnosti.

Reakcija, kritika i neslaganje sa stavovima nekih zvaničnika Islamske ili bilo koje druge vjerske zajednice u BiH, pa i svijetu, ne znači napad na kompletnu vjersku zajednicu i njene članove.

Ne možemo prihvattiti ocjene u navedenom Izvještaju i etiketiranje kao tzv. islamofoba svih koji su iznosili stavove suprotne nekim zvaničnicima Islamske zajednice BiH i oni koji su kritizirali njihove javne istupe smatrajući ih neprimjerenim za multireligijsku i multietničku zemlju i društvo kakvo je BiH.

Pojava otvorene islamofobije u svijetu i njena eskalacija u proteklih desetak godina činjenica je sadašnje društveno-političke scene i sigurno je da takvih pojava ima i u BiH, ali, to nikome ne daje za pravo da tendenciozno zamjenjuje teze i selektivno citira izvjesne navode, navodi se u saopćenju.

Ni u kom slučaju se kvalifikacije kao islamofobija ili islamofob ne mogu odnositi na kritiku neprimjerenog ponašanja i javnih istupa nekih zvaničnika Islamske zajednice.

Također, tzv. islamofobi nisu, niti mogu biti Bošnjaci koji pokušavaju zaštiti svoju vijekovima dugu tradiciju prakticiranja islama u BiH.

SDA stoga podržava borbu protiv islamofobije ili diskriminacije bilo koje religije i vjerske zajednice u BiH, ali te aktivnosti moraju biti institucionalne i utemeljene na argumentima.

Fena/Informer.ba

1 Comment

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • Jeste imate pravo,prvo sve zalbe i primjedbe treba dostaviti Dodiku i Tihicu da ih u Sprudu promuhabete i da ih Dodik odobri jer je on jedina institucija koja funkcionise u BiH i koju SDA priznaje.
    Koji mahoizam?