Politika Vijesti

SDA: Problem je insistiranje dva HDZ-a na paritetnoj raspodjeli funkcija u državnim agencijama

Novi sastanak lidera šest vodećih stranaka, na kojem bi se konačno pokušao postići dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH gotovo 14 mjeseci nakon općih izbora, načelno je dogovoren za četvrtak u Sarajevu, u organizaciji predsjednika Stranke demokratske akcije Sulejmana Tihića, potvrdio je danas Feni glasnogovornik SDA Erdal Selmanović.

Selmanović je, međutim, upozorio da bi održavanje sastanka moglo biti upitno ukoliko u bilateralnim razgovorima stranačkih lidera do četvrtka ne dođe do pomaka.

Za SDA je najspornije insistiranje HDZBiH i HDZ1990 na paritetnoj raspodjeli funkcija na državnom nivou.

Naime, navodi Selmanović, princip paritetne zastupljenosti primjenjuje se u Vijeću ministara BiH, a HDZBiH i HDZ1990 sada insistiraju na paritetnoj raspodjeli funkcija i u 77 državnih agencija i insistucija.

Prema Ustavu BiH predviđeno je da se u raspodjeli funkcija u ovim institucijama i agencijama primjenjuje princip proporcionalne etničke zastupljenosti prema etničkom sastavu stanovništva.

Ovo insistiranje HDZBiH i HDZ1990 je za SDA glavni kamen spoticanja.

”SDA je do sada pravila velike ustupke, ali ovo je crvena linija ispod koje SDA neće ići. Popunjenost državnih agencija i sada je na štetu Bošnjaka”, poručio je Selmanović.

Na kraju je naglasio da, ukoliko se u bilateralnim stranačkim razgovorima ne približe stavovi, predsjednik SDA Tihić je pesimista da novi razgovori stranačkih lidera mogu biti uspješni.

 

Fena/Informer.ba