Politika Udarno Vijesti

SDA: Radončić i Dnevni avaz su ti koji se moraju izviniti Angelini Jolie i žrtvama

SDA i njeni ministri, pogotovu ne njen predsjednik Sulejman Tihić, nikada nisu podržali jednostranu odluku tadašnjeg ministra kulture i sporta u Vladi Federacije BiH o zabrani snimanja filma Angeline Jolie u našoj zemlji.

Budući da je filmska produkcija izričito u nadležnosti resornog ministarstva, Vlada Federacije BiH ni u kom slučaju nije mogla biti involvirana u takvu odluku.

Ministar Grahovac je izdao dozvolu za snimanje filma, ali je upravo Dnevni avaz vršio pritisak i davao svesrdnu podršku nekim udruženjima koja su bila protiv toga, što je vjerovatno uticalo na ministra da poništi prethodno datu suglasnost.

Medijska hajka i kampanja protiv snimanja filma Angeline Jolie predvođena je Dnevnim avazom i dokumentirana njegovim izdanjima od 18. oktobra 2010. na strani 24., te 23. oktobra 2010. godine prilogom u podlistku Sedmica.

Dakle, činjenica je da su upravo Fahrudin Radončić i Dnevni avaz ti koji se moraju izviniti Angelini Jolie i žrtvama! Tadašnji ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo i kandidat SDA Emir Hadžihafizbegović reagirao je na ovakvu odluku i podržao snimanje filma, ali to nije bilo dovoljno da se greška ispravi.

Sulejman Tihić je prisustvovao premijeri filma U ZEMLJI KRVI I MEDA, nakon koje se upoznao sa Angelinom Jolie odavši joj priznanje za ovaj projekt, budući da on najbolje zna i razumije šta znači tortura i mučenje u logorima. Ispričao joj je kako je i sam prošao pet srpskih koncentracijskih logora, uključujući i dva u Srbiji tačnije u Batajnici kod Beograda i Sremskoj Mitrovici, a onda je bivši logoraš 2004. godine u Srbiju otputovao kao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i dočekan sa svim počastima!

Jolie je ove činjenice ocijenila nevjerovatnom pričom o ljudskoj sudbini i izrazila želju da zbog toga sa Tihićem ostane u kontaktu, saopšteno je iz SDA.

 

Informer.ba