Politika Udarno Vijesti

SDA zabrinut zbog insistiranja SDP-a na izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima

Stranka demokratske akcije (SDA) zabrinuta je zbog upornog insistiranja SDP-a na izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, kazao je danas na redovnoj konferenciji za medije SDA član Predsjedništva ove stranke Desnica Radivojević.

SDA smatra da će predloženim izmjenama i dopunama zakona policija biti stavljena pod političku kontrolu.

“Ukoliko bi ovakve izmjene bile usvojene to bi značilo odustajanje i negiranje svih dosadašnjih reformi te uspostavu političke kontrole u procesu imenovanja i razrješenja policisjkih službenika, a što znači politički nadzor nad sveukupnim operativnim radom policije“, kazao je Radivojević.

Podsjetio je da je SDA podržala do sada provedene reforme policijskih struktura i nikada nije vršila politički uticaj na imenovanja i razrješenja.

Primjer za to su, istakao je Radivojević, savjetnik predsjednika SDP-a Zlatko Miletić koji je bio osam godina direktor FUP-a kao i Predrag Kurteš koji je, iako član SDP-a, bez ikakvog političkog utjecaja obavljao funkciju šefa kriminalističke službe u MUP-u KS-a.

“Smatramo da nije dobro za ukupne odnose u koaliciji što je, u vezi s pitanjem ovako važnog zakona, došlo do preglasavanja SDA“, rekao je Radivojević.

Redovna konferencija za medije SDA bila je i prilika da Radivojević iznese stav stranke o pitanju aktuelnog problema s državnim budžetom. SDA podsjeća da u potpunosti podržava provođenje političkog dogovora bh. lidera od 28. decembra 2011.

“Shodno tome, tražimo da Ministarstvo finansija i trezora BiH utvrdi tačne podatke o izvršenju budžeta za 2011., a što predstavlja budžet za 2011. kao i osnovu za Odluku o privremenom finansiranju za prvi kvartal 2012.”, rekao je Radivojević.

Član Predsjedništva SDA pozvao je, uime SDA, Radio-televiziju Federacije BiH da kao javni servis objektivno i profesionalno informira javnost o svemu, pa i o aktivnostima SDA.

“Nezadovoljni smo pristranim i tendencioznim izvještavanjem o aktivnostima SDA, a posebno iskrivljavanjem političkih stavova SDA o pitanju Nacrta Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH”, istakao je Radivojević.

 

Fena/Informer.ba