Izdvojeno Politika Vijesti

SDP: Čović i Dodik zajedno protiv EU i SAD-a

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH smatra da se sinoćnjom otvorenom podrškom najavljenom nelegalnom referendumu u RS-u, Dragan Čović pridružio Miloradu Dodiku u otvorenom sukobu sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evopskom unijom.

” Njegova podrška Dodikovom protivustavnom djelovanju ga svrstava među protivnike države BiH i integracije naše zemlje u EU i NATO. Podržavanjem nelegalnog referenduma, koji predstavlja odustajanje od Dejtonskog mirovnog sporazuma i samim time prijetnju miru u BiH i regionu, lider HDZ-a BiH je okrenuo tu stranku i protiv stava službenog Zagreba koji je jučer nedvosmisleno stao uz bok evroatlantskom bloku u Ujedinjenim nacijam“a, navodi se u saopćenju SDP-a.

Dodaje se da ova izjava predstavlja dodatni razlog da visoki predstavnik bez odgađanja, u skladu s njegovim obavezama proisteklim iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, poništi odluku o referendumu, onemogući njegovo održavanje i izrekne odgovarajuće sankcije za sve koji su odgovorni napade na ustavni poredak i mir u BiH, saopćeno je iz Centra za informiranje SDP-a BiH.

 

fena/informer.ba