Politika Udarno Vijesti

SDP o formiranju lijevog bloka u BiH

U evropskim društvima postoji balans lijevog i desnog političkog centra, a taj još nije uspostavljen u BiH, jer ako gledate sve izbore od 1996. odnos je 70 naprama 30 posto, što upućuje na zaključak da je bh. društvo atipično, mišljenja je prof.dr. Slavo Kukić koji je bio jedan od uvodničara danas na sjednici Vijeća za razvoj SDP-a BiH o temi “Strategija SDP-a u okupljanju snaga lijevog političkog spektra”.

Međutim, pojasnio je nadalje, to ne odgovara istini i ne bi se teorijski moglo dokazati, navodeći da se kao drugi zaključak u problemu ljevice nameće to da je ljevica u BiH manjkava, zbog čega lijevo orijentirani dio biračkog tijela, koji je obrazovaniji i liberalniji, ne izlazi na izbore.

“Između ta dva zaključa treba tražiti zadatke SDP-a kao nekog centra ili osovine oko kojeg se vrti lijevi politički centar“, navodi Kukić i predlaže da se SDP više otvori prema strankama političke ljevice i strankama građanskog političkog centra.

Po njegovim riječima u BiH, bez obzira na broj političkih partija, postoje dva politička bloka, jedan su stranke koje polaze od birača i građanina, a drugi blok je blok političkih opcija koje polaze od “krvnih zrnaca na ovaj ili onaj način i kojima uopće nisu važni politički programi”.

Stoga, postoje dva principa na kojima SDP mora pronaći političke mehanizme za rješenje tog pitanja.

Jedan je kratkoročni koji polazi od trenutačnih interesa, koji Kukić ne zagovara, a drugi pristup je izgradnja strategije povremenog okupljanja stranaka političke ljevice da bi se izbrisali personalni animoziteti za ostvarivanje zajedničkih ciljeva.

O istoj temi govorio je danas i Svetozar Pudarić, potpredsjednik Federacije BiH i predsjednik Glavnog odbora SDP-a, koji je naglasio da se SDP treba više otvoriti prema neformalnim grupama i pokretima koji sada djeluju vaninstitucionalno ili u okviru nevladinog sektora.

“Postoje dva moguća pristupa, od kojih je jedan otvoriti dijalog između SDP-a i tih grupacija koristeći i nove metode, a drugi pristup bi bio pružanje podrške u stvaranju ambijenta u kojem će biti moguće osigurati tim grupama da formiraju organizacije koje bi imale punu strukturu ili program”, mišljenja je Pudarić.

Zaključio je međutim da SDP ne može pokriti cijeli spektar ljevice, ali tvrdi da se  dijalogom s navedenim grupama može proširiti kapacitet ljevice.

Član Glavnog odbora SDP-a Selim Bešlagić podsjeća da u BiH ne postoji nijedna stranka koja bi mogla osvojiti 51 posto biračkog tijela, zbog čega ni SDP, kao relativni pobjednik na izborima, nije mogao samostalno formirati vlast.

Dodao je da u imenima gotovo svih većih stranaka postoji predznak demokratski, međutim, ukoliko se pogledaju njihovi programi onda se vidi da ime ne može biti uzeto kao kriterij.

“Umijeće politike je napraviti koaliciju koja će funkcionirati i koja će preuzeti odgovornost. Ako se uđe u politiku programa onda se mora jasno definirati šta su prava i odgovornosti koalicionih partnera i provoditi tu politiku, i tada će program određivati ljevičarsku stranku, a ne njeno ime”, ističe Bešlagić.

Zaključio je da koalicija koja je formirala Vladu Federacije BiH ima šansu i to putem provođenja definiranih programa.

 

Fena/Informer.ba