BiH Izdvojeno Politika Vijesti

SDP i HDZ BiH dogovorili prioritetne poteze u FBiH

Lideri nove parlamentarne većine na državnoj razini dogovorili su da se za sada ne ide s novim imenovanjima, dok ne budu riješena neka prethodna pitanja vezana za funkcioniranje „šestorke“, doznajemo.

Kadrovska rješenja čekaju

To znači da na današnjoj sjednici Zastupničkog doma ne bi trebalo biti glasovanja o izboru zamjenika predsjedatelja ovog doma. Dogovoreno je kako doznajemo i da se sastanak nove „šestorke“, u kojoj će umjesto SDA biti SBB, održi 20. studenoga.

Tada bi trebalo biti razgovarano o budućem funkcioniranju i prioritetima nove parlamentarne većine na državnoj razini. Ovom sastanku prethodit će niz bilateralnih susreta, a jedan takav održan je već jučer.

Sastala su se izaslanstva HDZ-a BiH i SDP-a, predvođena predsjednicima Draganom Čovićem i Zlatkom Lagumdžijom. Sastanku su prisustvovali i Nermin Nikšić, Marinko Čavara i Jasenko Selimović.

Kako je službeno priopćeno, posebna pozornost je posvećena provedbi ranije potpisanih sporazuma između dvije stranke, kao i pripremi za održavanje novog sastanka stranaka parlamentarne većine na razini BiH.

Razgovarano je o provedbi programskih prioriteta parlamentarne većine na federalnoj razini te je konstatirano da procesi koji su blokirani u Federaciji BiH od Živka Budimira i SDA trebaju biti deblokirani što prije. Izražena je obostrana suglasnost za što žurnije donošenje seta zakona za ubrzani ekonomski razvoj i olakšanje poslovanja, borbe protiv kriminala i korupcije i stvaranje uvjeta za provedbu infrastrukturnih projekata, priopćeno je jučer nakon sastanka iz SDP-a.

Deblokirati Federaciju

Jedan od sudionika sastanka dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara kaže za „Večernji“ da je u središtu razgovora bilo kako deblokirati situaciju koju su stvorili Živko Budimir i ministri u federalnoj Vladi koji nemaju potporu parlamentarne većine.

Dogovorili smo da se prioritetno rješavaju zakoni koji su bitni za gospodarstvo i koji olakšavaju poslovanje u Federaciji. Drugi prioritetni set zakona je onaj koji se tiče borbe protiv korupcije i kriminala, te set zakona koji će omogućiti lakše realiziranje infrastrukturnih projekata – kazao je Čavara.

Neslužbeno doznajemo kako će dvije stranke pozvati i međunarodnu zajednicu u BiH da pomogne kako bi se Živka Budimira uvjerilo da prestane s blokadom demokratskih procesa u Federaciji, uključujući rekonstrukciju entitetske Vlade.

Večernji/Informer.ba