Politika Vijesti

SDP na lokalne izbore izlazi samostalno

Danas je u Doboju održana šesnaesta sjednica Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Usvajajući Osnove izbornog programa i izborne strategije SDP BiH, Glavni odbor SDP BiH je jasno istakao punu spremnost za predstojeće oktobarske lokalne izbore, te uvjerenje da će biti ostvaren rezultat koji će garantovati značajno povećanje broja načelnika, kao i vijećnika/odbornika iz reda SDP-a.

Glavni odbor je donio odluku da će SDP na lokalne izbore izaći samostalno.

U razgovoru o prioritetnim aktivnostima vlada koje predvodi SDP BiH, posebno je istaknuta važnost usvajanja Zakona o oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom i prekršajem u Federaciji BiH, kao jednim od mehanizama u borbi protiv kriminala i korupcije.

Naglašena je i potreba postojanja ovog zakona na nivou Bosne i Hercegovine, te će klub poslanika u Parlamentu BiH u narednom periodu još jednom ovo zakonsko rješenje uputiti u parlamentarnu proceduru.

Glavni odbor SDP BiH je dao punu podršku svojim kadrovima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti BiH za nastavak aktivnosti na implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine, kao jedinom preostalom uslovu za kandidatski status BiH u EU.

Pored toga, snažna podrška je data i implementaciji međustranačkog dogovora u vezi sa vojnom imovinom koji će omogućiti krupan iskorak naše države prema NATO-u.

Na današnjem zasjedanju Glavnog odbora SDP BiH, pored ostaloga, usvojena je informacija o radu Predsjedništva SDP BiH između dvije sjednice, program rada Glavnog odbora SDP BiH za 2012. godinu, izvještaji o radu klubova zastupnika u državnom i entitetskim parlamentima, Program manifestacije „Dani SDP-a u 2012. godini“, kao i izvještaji interesnih oblika organizovanja SDP BiH, Foruma mladih, Foruma žena, Foruma seniora i Foruma sindikalnih aktivista, saopšteno je iz SDP-a BiH.

 

Informer.ba