Politika Udarno Vijesti

SDP ne odustaje od pitanja ”Vjeronauke”, Musić se obratio Ustavnom sudu FBiH

Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić predao je danas Ustavnom sudu Federacije BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 3. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju KS-a, koji se odnosi na pitanje predmeta “vjeronauka”.

Naime, zastupnici Skupštine KS-a su usvajanjem amandmana na ovaj zakon, izmijenili predloženi tekst člana navedenog Zakona, tako da je učenicima i njihovim roditeljima ostavljena mogućnost pohađanja vjeronauka i alternativnog predmeta te je na taj način onemogućen izbor nepohađanja nijednog od navedenih predmeta.

Prihvatanjem amandmana, Skupština Kantona Sarajevo opredijelila se za rješenje koje je u suprotnosti s Ustavom BiH, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom kao i okvirnim Zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, tvrdi se u saopćenju iz Pres-službe Kantona Sarajevo.

Vlada Kantona Sarajevo je dužna osigurati provođenje svih zakona i ustava te jednak tretman i poštivanje prava za sve građane, bez obzira na njihova vjerska, filozofska i sva ostala uvjerenja, zbog čega je Musić odlučio iskoristiti svoje ustavno pravo i obavezu, da bi se svi najviši državni pravni akti i međunarodne konvencije poštivali.

Premijer KS-a ovim činom želi upozoriti i ukazati na činjenicu da pojedinci i organizacije ne mogu mijenjati zakone na način koji njima odgovara te da će ova vlada istrajati u dosljednom i pravednom provođenju svih zakona, ustava i međunarodnih konvencija, u najboljoj tradiciji demokratskih, modernih, naprednih i pluralnih društava.

 

Fena/Informer.ba