Politika Vijesti

SDP poziva gradonačelnika Brčkog da podnese ostavku

Još jednom pozivamo Dragana Pajića da podnese ostavku na mjesto gradonačelnika Brčko distrikta i time spriječi daljnju blokadu izvršne i zakonodavne vlasti. Pozivamo, također, sve političke subjekte da odmah pristupe razgovorima o novom kandidatu za gradonačelnika“, stoji u saopštenju sa sjednice Predsjedništva brčanskoga Općinskog odbora SDP-a.

Ovaj poziv upućen je nakon presude Apelacijskoga suda Brčko distrikta da odluka brčanske Skupštine o smjeni gradonačelnika Pajića nije u skladu sa statutom Brčko Distrikta.

Predsjedništvo brčanskog SDP-a dalo je podršku predsjedniku Skupštine Brčko distrikta Esadu Atiću i zatražilo da on odmah podnese apelaciju Ustavnom sudu BiH na odluku Apelacijskog suda Brčko distrikta.

Predsjedništvo brčanskoga Općinskoga odbora SDP-a neće  podržati nijedan prijedlog odluke ili zakonodavnog akta koji predloži gradonačelnik Pajić, a pozivamo i svih 17 zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH da se na isti način ponašaju prema gradonačelnikovim prijedlozima“, navodi se u priopćenju.

Brčanski SDP pozvao je i supervizora za Brčko distrikt da aktivnije sudjeluje u rješavanju novonastale situacije.

Podsjećamo, nakon što je utvrđeno da je u sukobu interesa, brčanskom gradonačelniku predloženo je da podnese ostavku na tu dužnost. Kako on to nije učinio, Skupština je donijela odluku o njegovoj smjeni. Međutim, skupštinska odluka o smjeni gradonačelnika Pajića nije dobila onoliko glasova koliko je propisano Statutom, pa je na to reagirao Apelacijski sud.

 

Fena/Informer.ba