Politika Udarno Vijesti

SDP i SDA u svoje sukobe o vjeronauci uvukli i roditelje učenika

Usvojene izmjene i dopune Zakona o osnovnom obrazovanju Kantona Sarajevo (KS) ponovo su posvađale koalicione partnere SDP BiH i SDA, a nisu pozitivne ni prve reakcije roditelja, koji ne žele da im djeca pohađaju nastavu iz vjeronauke.

Zakon je usvojen s mnogo amandmana, zbog čega je predlagač Emir Suljagić, ministar obrazovanja i nauke u KS, izjavio da izmjene ne donose ništa novo, te da je ovo zakonsko rješenje gore od postojećeg.

Suljagić tvrdi da su zastupnici Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) i SDA amandmanima izbrisali sve ono što je reformsko u ovom zakonu, te da je za njega i skupštinske zastupnike SDP-a, koji su bili suzdržani, najgore to što roditelji učenika nemaju više izbora.

Suljagić je u Skupštini kazao da su roditelji po njegovom prijedlogu mogli izabrati da im djeca pohađaju vjeronauku, alternativni predmet ili nijedno od to dvoje. Tvrdi da se oko 1.700 roditelja izjasnilo za ovo treće rješenje.

Stoga je Suljagić javno pozvao sve ove roditelje, uz sav rizik koji će time preuzeti na sebe, da tuže Kanton Sarajevo i traže zaštitu svojih prava zagarantovanih Ustavom. Suljagić je rekao da je spreman da ih prati i do Suda za ljudska prava u Strazbura.

Amela Penava, iz Vijeća roditelja KS, kaže da je izlazak na ulicu zadnja opcija, ali da se ne slažu s odlukom zastupnika da iz zakona izbrišu treću opciju za vjeronauku.

“Posljednja opcija su izlazak na ulicu i tužba. Tražićemo donošenje podzakonskih akata, uvođenje treće opcije za predmet vjeronauke te da taj predmet, odnosno izbor, bude obavezujući i da se ocjenjuje”, rekla je Penava, te dodala da još nije čula reakcije ostalih roditelja kako bi precizirali šta će dalje raditi.

 

Nedžad Fazlija, šef Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini KS, ističe da su bili dovedeni u tešku poziciju jer su morali biti susdržani prilikom izglasavanja ovog zakona koji je predložio ministar njihove stranke.

“Dovedeni smo u situaciju da glasamo protiv zakona našeg minsitra, što je apsurd. Ovaj zakon su podržali Bošnjaci i smatram da to nije dobra poruka drugim građanima Sarajeva, koji su nebošnjaci. To nije demokratski“, rekao je Fazlija.

Suljagić je na sjendici komentirao i koaliciju SDP – SDA u KS, uz tvrdnju da, ako nije moguć dogovor o izboru predmeta u školama, onda neće moći biti dogovora ni o mnogo ozbiljnijim stvarima. Fazlija nije želio komentirati odnose u koaliciju, kazavši da to nije njegov posao.

Elmedin Konaković, šef Kluba poslanika SDA, kaže da su izjave da su Bošnjaci izglasali zakon neutemeljene i opasne, te da nisu tačne.

“SDA nikada nije zastupala interese samo jednog naroda, a izjave Emira Suljagića ne želim komentirati, jer to ne zaslužuju”, kazao je Konaković. Dodao je da koalicija SDA – SDP u KS nije bila upitna ni kad je Suljagić ljetos samoinicijativno želio ukinuti vjeronauku.

 

Nezavisne/Informer.ba