Politika Udarno Vijesti

SDP: Tihićeve izjave tendenciozne i netačne

SDP BiH ocijenio je danas kao tendenciozne i netačne izjave predsjednika SDA Sulejmana Tihića da se, Nacrtom zakona o unutrašnjim poslovima, policija u Federaciji BiH želi staviti pod političku kontrolu, te da taj zakonski akt predstavlja povratak u doba komunizma.

“Ovo je prvi put da zakon u dva člana jasno garantuje operativnu i finansijsku samostalnost Federalne uprave policije, što sa važećim zakonom nije slučaj, jer to nigdje nije eksciplitno navedeno. Izbor direktora policije koji predviđa ovaj nacrt je po evropskom modelu, a isti princip primjenjuje se i na državnom nivou“, navodi se u saopštenju SDP-a BiH.

Iz ove stranke ističu da konačan sud o tome da li je zakon dobar ili nije treba i može dati isključivo Parlament Federacije BiH i javna rasprava koja će biti provedena.

“Nema više opštinskog, a ni centralnog komiteta, osim možda u glavama nekih ljudi. Danas u Glavnom odboru SDA ima mnogo više komunističkog, partijskog i policijskog stava nego u Glavnom odboru SDP-a”, navodi se u saopštenju i dodaje da u prvom ešalonu SDP-a danas za razliku od SDA, uglavnom sjede ljudi koji su bili maloljetni u vrijeme globalnog sloma komunizma.

Iz SDP-a ukazuju da su spremni da rade zajedno, ali da neće biti taoci ničijih ucjena ili frustracija zbog, kako tvrde, neostvarenih ambicija ili prikrivanju bilo čijeg kriminala koji se odvijao pod plaštom zaštite nacionalnog interesa.

Predsjednik SDA Tihić je i danas tokom susreta sa visokim predstavnikom i njegovim prvim zamjenikom Valentinom Inzkom i Roderickom Moorom te ambasadorom SAD u BiH Patrickom Moonom izazio zabrinutost zbog insistiranja na izmjenama i dopunama zakona o unutrašnjim poslovima sa ciljem da se policija stavi pod punu političku kontrolu.

Vlada FBiH juče je preglasavanjem ministara iz SDA usvojila Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, kojim je predviđeno da policijske službenike bira Vlada, a ne Nezavisni odbor kao što je do sada bio slučaj.

Prema tvrdnjama pojedinih medija tim preglasavanjem je došlo do potpunog razdora unutar vladajuće platformaške koalicije u Federaciji BiH koja je već mjesecima u krizi.

Srna/Informer.ba