BiH Vijesti

SDPBIH: Sulejman Tihić može o licemjerju zaključivati samo pred ogledalom

Imali smo priliku čuti jučerašnju reakciju iz uspavanih fotelja Stranke demokratske akcije o njihovom neslaganju sa idejom vanrednih izbora i nizom neosnovanih kritika na račun SDP-a, saopćeno je iz SDP-a BiH.

U saopćenju se navodi da je jasno da nema potrebe posebno se osvrtati i kritikovati SDA, jer njihova nedjela i neradnička retorika su dovoljno oružje protiv njih samih.

– Sulejman Tihić o licemjerju može zaključivati samo pred ogledalom, jer i javnost u našoj zemlji je svjesna činjenica kao što je ona da je SDA sa svojim koalicionim partnerima i jedinstvenim upravnim odborom PIC-a imala dvotrećinsku većinu punih osam godina za promjenu Ustava i da tada, kao ni poslije nikada nisu ništa konkretno uradili. I danas se grčevito drže za fotelje kako bi pokrili kriminal i nesposobnost svojih pulena, a narodu glume da su opozicija – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da SDP insistira na stvaranju ustavnih i zakonskih pretpostavki koje će otvoriti mogućnost vanrednih izbora, a sasvim je razumno da se u SDA ne slažu s ovom idejom jer postaju svjesni činjenice da “narod konačno zna” za rezultat njihove vladavine u proteklih 17 godina.

U saopćenju SDP-a se navodi da Izborni zakon pogoduje političkim strankama poput SDA koje su sve vrijeme radile na podjeli zemlje, jer ih zanima samo komadić zemlje u kojoj će imati svoje sudije, svoje tužioce i policiju koja će osigurati da se nikad ne procesuiraju njihove kriminalne radnje.

– Srećom, SDP umije uočiti svoje greške kao što je ključna ona o pokušaju saradnje sa nazadnom i koruptivnom strankom poput SDA. Nas pokušavaju okriviti što ova vlast ne funkcionira jer smo nakon izbora 2010. insistirali na promjenama i principima dok su oni na profiterskoj matematici i stvaranju preduslova za podjelu države. Važno je napomenuti da je upravo SDA imala dva mandata sa istim koalicionim partnerima za koje nas optužuju da promijene stanje, a doveli su do toga da u BiH ima 500.000 nezaposlenih građana – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da građani kontinuirano šalju jasnu poruku šta misle o nacionalnim podjelama i „zakržljaloj politici kakvu vodi SDA, a koja nas je i dovela dovde“.

SDP poručuje Tihiću i njegovim megafonima da ćemo i ubuduće, kao što smo i do sada, insistirati na donošenju svih zakona koji će osigurati građanima ove zemlje dostojanstven život – saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.

 

Fena/Informer.ba