Politika Udarno Vijesti

SDS: Dodik je ponovo obmanuo javnost

Srpska demokratska stranka (SDS) ističe da je predsjednik RS-a Milorad Dodik jučer ponovo obmanuo javnost, tvrdeći da je vlast SNSD-a u Šamcu zatekla prije četiri godine devastiranu i zapuštenu infrastrukturu s računima u dubiozi te da je za razne projekte i razvoj te lokalne zajednice u posljednje četiri godine utrošeno 12 miliona KM.

„Stanje u Šamcu nije ružičasto, kako ga vlast predstavlja, nego je katastrofalno kao i u cijeloj RS za što je odgovorna vlast SNSD-a“, saopćeno je iz SDS-a.

Općinski budžet je u deficitu u visini od 1,5 miliona KM, a više od dvije hiljade radnika je ostalo bez posla u posljednje četiri godine vladavine SNSD-a u toj općini.

„Zbog toga zahtijevamo da nadležni organi što prije utvrde kuda su otišla ta milionska sredstva kada je Općina Šamac posljednjih godina samo nazadovala“, navodi SDS.

Da Šamac nije uznapredovao govori i podatak da je budžet  ove općine u 2008. iznosio 7,1 milion , a prošle godine je bio 5,3 miliona KM.

„Trenutna zaduženost opštine je 6,8 miliona KM, bez kamata, pa se pitamo da li je to napredak u Šamcu i gdje su otišli milioni  koji su bili na raspolaganju vlasti SNSD-a u toj opštini“
, zaključuje SDS.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik rekao je jučer u Šamcu da je Vlada RS-a u protekle četiri godine u ovu općinu uložila oko 12 miliona maraka i izrazio želju da u Šamcu bude osiguran razvoj infrastrukture koji će biti stimulativan za nova ulaganja.

“Prije nekoliko godina ovdje smo zatekli devastiranu i zapuštenu cijelu infrastrukturu općine, račune koji su bili prazni u dubiozama, veliki dug koji je naslijedilo novo rukovodstvo. Danas mogu da kažem da je to sanirano i kontrolisano i da smo našli načina da, osim toga, općini obezbijedimo razvojne korake”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je 2008. godine, kada je u funkciji premijera razgovarao sa tada novim rukovodstvom općine Šamac, procijenjeno da je potrebno 10 miliona kako bi sve bilo sanirano, ali je Vlada RS-a do sada uložila direktno oko 12 miliona maraka.

 

Fena/informer.ba