Politika Vijesti

SDS: Ministar poljoprivrede najslabija karika u lošoj Vladi RS-a

Ministar poljoprivrede Republike Srpske Miroslav Milovanović je najslabija karika u veoma lošoj Vladi RS-a i stoga treba da podnese ostavku da agrar ne bi doveo do potpunog bankrota, upozorio je danas poslanik Srpske demokratske stranke Miladin Stanić.

Stanić, koji je i član skupštinskog Odbora za poljoprivredu, ukazao je na neredovna, i kako kaže, neregularna, plaćanja podsticaja za ratare u Srpskoj, ističući da uplate kasne i po devet mjeseci.

„Agencija za plaćanja u agraru vrši selektivne uplate i nažalost prvi na tom spisku su najveći dužnici prema budžetu. Oni su im uvijek u redu prioriteta za podsticaje što se vidi i iz zvaničnih podataka na internet stranici te agencije“, upozorio je Stanić.

Kritikovao je resornog ministra i zbog odbijanja da se uveća iznos za podsticajna sredstva u ovoj godini, jer dogovanja iz prošle godinu su u visini od čak 30 miliona maraka.

Stoga je jasno, da će se do polovine ove godine plaćati samo zaostali dugovi.

“Deficit u agrarnom plaćanju akumulirat će se iz godine u godinu, ukoliko Vlada RS ne preduzme ozbiljnije poteze“, naglasio je Stanić na pres-konferenciji u Banjoj Luci i posebno upozorio da su podsticaji u tom bh.entitetu, u odnosu na okruženje – simbolični.

Stanić je apelovao da se tačno utvrde datumi do kada će se vršiti plaćanja ratarima, a ne da se favorizuju pojedinci i banke koje uzimaju proviziju za transakcije, što je neregularno, jer to nisu podsticaji bankaraima, već ratarima.

Ponovio je da je Vlada novim zakonom o doprinosima, koji sada obuhvata i poljoprivrednike, udarila na najugroženiju kategoriju kako bi i njima uzela novac.

 

Fena/Informer.ba