Politika Vijesti

SDS: Neprihvatljivo novo zaduženje vlasti RS-a

Srpska demokratska stranka (SDS) ocijenila je neprihvatljivom najavu ministra finansija RS-a Zorana Tegeltije, da Vlada namjerava da RS zaduži novim kreditnim sredstvima da  bi osigurala finansijsku stabilnost RS-a.

“Nova porezna opterećenja privredi i građanima, kao i politika uzimanja novih kredita pod nepovoljnijim uvjetima, da bi se vraćali stari krediti, za SDS su neprihvatljivi i odražavaju nemoć i nesposobnost vlade da na bazi vlastitih resursa osigura ekonomsku i finansijsku održivost RS-a”, navodi ova stranka u današnjem saopćenju.

Pozivaju Vladu da kroz izradu ekonomske politike za narednu godinu u potpunosti napusti “pogubnu politiku kontinuiteta i primijeni mjere SDS-a radi stabilizacije i održivosti javnih finansija, privrednog razvoja i zaposlenosti”.

Smanjenje deficita i stvaranje povoljnijeg ambijenta za investicije i porast privredne aktivnosti, nije moguće osigurati bez, kako navode, smanjenja troškova javne administracije i presijecanja lanca kriminala i korupcije u RS-a, a postojeća porezna opterećenja i nameti moraju se preispitati.

 

Fena/Informer.ba