Izdvojeno Politika Vijesti

SDS predstavio svoj novi politički koncept

Rukovodstvo Srpske demokratske stranke /SDS/ predstavilo je danas u Banjaluci novi politički koncept te stranke čija je suština, kako je rečeno, rješavanje stvarnih životnih, ekonomskih i socijalnih problema građana Republike Srpske /RS/.

Rukovodstvo SDS-a apeluje  da se “ne nameću političke teme koje zaoštravaju ukupne odnose u zemlji, od kojih običan čovjek nema nikakve koristi”.

Novi koncept se bazira na tome da SDS neće voditi politiku konflikta i produbljivanja krize u zemlji, već se okreće istinskim životnim i egzistencijalnim problemima građana RS, rečeno je na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da će ovaj koncept dati odgovor na sve probleme i duboku krizu u RS, prije svega ekonomsku i socijalnu.

“Republici Srpskoj u ovom trenutku ne prijeti opasnost izvana, već je njena najveća opasnost loša ekonomska i socijalna situacija, nezaposlenost, prezaduženost i korupcija”, rekao je Bosić novinarima u Banjaluci i dodao da je aktuelna vlast u RS odgovorna za ekonomsko-socijalne probleme.

On je naglasio da će ova stranka u narednim danima formirati stručne timove koji će analizirati stanje i ponuditi konkretna rješenja za probleme u pravosuđu, zdravstvu, obrazovanju, finansijama, socijalnom i  ekonomskom sektoru.

Bosić je najavio da će  Skupština SDS-a krajem ove i početkom naredne godine usvojiti novi politički koncept ove stranke.

Lider SDS-a  je pozvao i druge partije da odustanu, kako je rekao,  od hladnog rata koji u zemlji traje od Dejtona i proizvodnje straha i da se okrenu životnim pitanjima.

“Dejton je definisao RS i njene institucije i to ne može niko urušiti,  ali danas je najvažnije zaustaviti ekonomsku krizu, staviti u funkciju mnoga preduzeća i doprinijeti boljem životu kako bi mladi ostali u RS
“,  ocijenio  je Bosić.

On je dodao da će SDS, zajedno sa SNSD-om, nastaviti da štiti interese RS u Sarajevu, podsjetivši da SDS u RS ostaje čvrsta opozicija i alternativa postojećem stanju.

Bosić i pozvao i političare iz Federacije BiH da odustanu od napada na RS i Dejtonski sporazum kako bi se konačno izašlo iz “začaranog kruga” i stvorili bolji uslovi za život običnog čovjeka.

“Da bi  došlo do prestanka hladnog i političkog rata mora se odustati od pokušaja rušenja Dejtonskog sporazuma“,  poručio je Bosić i dodao da je promjena Dejtonskog sporazuma  nemoguća bez saglasnosti RS.

Potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić rekao je da  ova stranka novim konceptom “čini veliku korist RS i njenim građanima”.

“Ponovo smo prvi prepoznali svoju političku zadaću i s ciljem njene realizacije utvrdili smo šta je potrebno uraditi kako izbori ne bi bili puka promjena ličnosti na određenim pozicijama, već suštinska generalna promjena koja poboljšava život građana RS
“, dodao je Tadić.

Srna/Informer.ba