Politika Udarno Vijesti

SDS se protivi zakonu o zabrani negiranja genocida

Srpska demokratska stranka (SDS) najoštrije je osudila inicijativu u Parlamentu FBiH o donošenju izmjena Krivičnog zakona FBiH, kojima se predlažu zatvorske kazne u tom entitetu za svakog ko negira da je počinjen “genocid”u BiH.

Iz SDS-a tvrde da je “to pokušaj stvaranja i betoniranja lažne slike o RS kao “zločinačkoj tvorevini”.

U saopćenju ova stranka navodi da je “to opasan presedan koji treba da spriječi bilo kakve pokušaje kritičkog utvrđivanja slike o nedavnoj istoriji na bazi činjenica, u korist nametnute lažne slike o razlozima i karakteru građanskog rata na području bivše SFRJ“.

Ukoliko se nastavi procedura donošenja najavljenog zakona u Parlamentu FBiH, SDS će, kako navode, pokrenuti, u skladu s poslovnikom Narodne skupštine RS-a, incijativu za donošenje Zakona o dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske, kako bi se sankcionisali oni koji osporavaju RS.

Krivični zakon RS-a, tom dopunom, treba da sadrži i odredbu na osnovu koje bi se, kako tvrde iz SDS-a, sankcionisalo svako kvalifikovanje RS kao “agresora”, “genocidne”, “zločinačke tvorevine”… kao posebno krivično djelo za koje bi bila zaprećena kazna do tri godine zatvora.

 

Fena/Informer.ba