Politika Vijesti

SDS traži ostavku članova VSTV-a

Klub SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH zatražio je ostavke svih članova Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH /VSTS/ i njegovog predsjednika Milorada Novkovića, zbog neadekvatnog reagovanja prilikom sudskog procesuiranja Rajka Savića, koji je 2009. godine ubio potpredsjednika SDS-a Branislava Garića.

Poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević rekla je da je SDS tokom sudskog postupka uputio sedam-osam pritužbi VSTS-u na rad dobojskog tužioca Gorana Rubila u tom predmetu, ali da je izostalo reagovanje VSTS-a.

Ona smatra da bi ostavke članova VSTS-a trebale predstavljati početak reforme pravosuđa u BiH.

SDS će, kako je navela, inicirati i formiranje interresorne parlamentarne grupe koja će sačiniti izmjene i dopune Zakona o VSTS-u, koje će se odnositi sastav i način izbora članova tog tijela, sprečavanje zloupotrebe položaja kako članovi VSTS-a ne bi mogli biti (samo)birani na rukovodeće pozicije u sudstvu i tužilaštvu, te način izbora sudija u BiH i broj njihovih mandata.

Poslanik SDS-a Mladen Bosić ocijenio je tokom rasprave o Izvještaju o radu VSTS-a za 2010. da se VSTS u BiH ponaša kao “sveta krava“, koja je ipak zavisna od nekih centara moći, te izrazio uvjerenje da parlament treba razgovarati o radu sudske vlasti, kao i da treba postojati civilni sistem kontrole sudske vlasti.

Niko iz pravosudnog sistema se nije oglasio povodom sramne presude protiv ubice Branislava Garića, čime se tome daje legitimitet i snižava cijena ljudskog života“, rekao je Bosić.

Novković je u izjavi novinarima odbacio bilo kakvu mogućnost da podnese ostavku na funkciju predsjednika VSTS-a.

 

Srna/Informer.ba