Politika Udarno Vijesti

SDS: Vlada RS-a kao raštimani orkestar

Vlada Republike Srpske i njeni ministri ne liče na vladu, nego na raštimovani orkestar, o čemu svjedoči bezbroj primjera iz samo nekoliko proteklih dana, upozorila je danas Srpska demokratska stranka (SDS).

„Ministar finansija Zoran Tegeltija veoma paušalno procjenjuje da će RS na kraju godine imati budžetski suficit, valjda na osnovu trezorskih zapisa i dugoročniih obveznica, ministar industrije Željko Kovačević nas uvjerava da smo izašli iz recesije, ali samo na sat vremena, a ministar saobraćaja Nedeljko Čubrilović je tvrdio da neće biti otpuštanja na Željeznicama. A onda predsjednik Vlade Aleksandar Džombić demantuje ministre, a što ne stigne on, demantuje sam život’‘, upozorio je šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Vukota Govedarica.

Naveo je da je Vlada RS-a, provodeći politiku kontinuiteta, do sada dala samo dva efekta – zaduživanje i opet zaduživanje.

Ukazujući na rasipništvo aktuelne izvršne vlasti u RS-u, dao je primjer računa posebnih namjena, na kome su prije tri godine bile dvije milijarde, a taj iznos se sveo na 75 miliona na kraju juna ove godine.

„Preostalim sredstvima Vlada će podržati obećanja koja će SNSD davati u predstojećoj izbornoj kampanji, tako da će taj račun biti sveden na nulu“
, zaključio je Govedarica na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Govoreći o novom Zakonu o socijalnoj zaštiti podsjetio  je da je SDS nekoliko godina bezuspješno u parlamentu insistirao na ovoj temi.

„Ono što mi znamo jest tužna činjenica da taj novi zakon neće uslišiti one molbe socijalno ugroženih kategorija stanovništva“
, rekao je Govedarica i podsjetio da je Vlada uskratila subvencije za struju socijalno najugroženijim u RS-u.

Vladino obrazloženje da više nema novca u budžetu nije tačno, jer kada se pogledaju revizorski izvještaji o ministarstvima vidi se da su budžetske stavke probijane i po dvjesto posto, što znači da je novca bilo, ali se on krivo dijelio, „pa nije preteklo za ovaj dio naroda koji je u stanju socijalne potrebe“.

Zabrinjavajućim je ocijenio podatak da čak 80.000 građana u RS-u radi nacrno jer je u ovoj godini u sivu zonu ušlo čak 24.600 zaposlenih.

„U takvim okolnostima predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavljuje da RS ima sve atribute državnosti i da joj samo nedostaje međunarodno priznanje. Nepotrebno je da predsjednik na to podsjeća one koji su RS stvarali, a posebno ne SDS, koji je te atribute realizovao zajedno s narodom u vrijeme kada SNSD nije bio ni začet“
, rekao je Govedarica ističući da se “treba okaniti prepucavanja sa Sarajevom, stvaranja vještačkih kriza, hvalisanja i posveti problemima u kojima se nalazi i RS i njeni građani“.

 

Fena/Informer.ba