Politika Vijesti

SDS: Vlada zatvara oči pred mutnim poslovima vlasnika RAOP-a

Srpska demokratska stranka (SDS) izrazila je ogorčenje posljednjom odlukom premijera Republike Srpske Aleksandra Džombića, koji je umjesto da spasava od propasti fabriku “Rasklopne opreme“ (RAOP) u Istočnom Sarajevu, odlučio da se formira komisija i tako produži agonija neizvjesnosti ovog nekadašnjeg privrednog giganta. 

Džombić je zatražio da menadžment beogradskog “Jugotrejda”, koji je vlasnik 65 posto kapitala u RAOP-u, i kako navodi SDS – uzročnik svih problema, s predstavnicima Investiciono razvojne banke formira komisiju i do 6.februara sačini prijedlog za navodnu sanaciju stanja u fabrici u kojoj je 250 radnika posljednju plaću primilo prije 19 mjeseci.

„U Istočnom Sarajevu, naviklom na maćehinski odnos SNSD-ove vlasti, gotovo da niko i nije očekivao konkretne akcije Vlade, jer bi to značilo i zadiranje u mutne rabote većinskog vlasnika RAOP-a, preduzeća ‘Jugotrejd’ iz Beograda“, navodi SDS i dodaje da javnost treba da zna da je ova beogradska trgovačka kuća privatizacijom Energoinvestove “Rasklopne opreme” 2006. godine domogla se fabrike koja je jedina na domaćem i tržištu regiona proizvodila opremu za energetska postrojenja.

Ovo preduzeće, kako dodaju, ne može dobiti nijedan posao u RS-u, iako se na godišnjem nivou u elektroenergetski sistem ulažu milioni maraka, jer se ti poslovi dodjeljuju laktaškoj kompaniji “Kaldera”, čiji je vlasnik Milenko Čičić, jedan od bliskih ljudi vrhu aktuelne SNSD-ove vlasti.

U trenutku privatizacije RAOP je knjižio dug od 700.000 eura i isto toliko nenaplaćenih potraživanja, a danas je u dubiozi teškoj 17 miliona maraka.

Zbog toga SDS traži da nadležni organi provjere dosadašnje poslovanje ovog preduzeća, jer je proteklih godina “Jugotrejd” iz RAOP-ovih pogona put Beograda otpremio najvrednije mašine, a onda pod plaštom ispunjavanja obaveza iz privatizacionog ugovora potpisao fiktivne jednomjesečne ugovore o radu s 250 radnika, koji nikada nisu ušli u preduzeće, ali su nakon isteka ugovora uglavnom podnijeli tužbe i to ne protiv „Jugotrejda“, već RAOP-a u Istočnom Sarajevu.

SDS navodi da je za beogradske “trgovce” Branimira Babarogića i Rajka Ubiparipa “Jugotrejd” adresa na koju se isplaćuje novac od realiziranih ugovora, a RAOP Istočno Sarajevo za kredite, zaduženja i dugove.

Čak su 2009. godine 1,5 miliona maraka kojih se Vlada RS-a odrekla u korist RAOP-a od nenaplaćenih potraživanja umjesto za plaće radnicima u Istočnom Sarajevu, novac zadržali za sebe u Beogradu. Sve su to mutne rabote pred kojima Vlada RS-a zatvara oči, navodi SDS.

 

Fena/Informer.ba