Politika Vijesti

SDUBiH traži prijevremene izbore u Kantonu Sarajevo

Rukovodstvo Kantonalne organizacije SDUBiH Sarajevo smatra da je Vlada Kantona Sarajevo, konstantnim ignoriranjem teško narušene sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo, “ostavila prostor kriminalcima da planski, otvoreno i bez straha presreću, pljačkaju i pucaju u građane Sarajeva“.

Stoga SDUBiH, s obzirom na stalno pogoršanje sigurnosne situacije koju aktuelna vlast ne želi ili ne zna da riješi, traži prijevremene izbore u Kantonu Sarajevo”, stoji u saopćenju iz KO SDUBiH.

Zadnja upotreba vatrenog oružja i eksplozivnih naprava u sarajevskom naselju Ali-pašino Polje u općini Novi Grad, navedeno je u saopćenju, ukazuje na planski provedeno krivično djelo pljačke kojom prilikom je ranjena jedna osoba, što je najbolji dokaz prethodnoj tvrdnji.

Jedino ohrabrenje u ovoj situaciji za građane Kantona Sarajevo predstavlja visoko profesionalna Uprava policije Kantona Sarajevo koja je svega nekoliko sati nakon izvršenja krivičnog djela locirala i uhapsila počinioce. Nažalost, najslabija karika u tom lancu i dalje ostaje Vlada Kantona Sarajevo i Gradska uprava Grada Sarajeva čiji edukativni seminari i deklarativna podrška policiji ne znači ništa osim ohrabrenja počiniocima krivičnih djela da nastave s kriminalnom aktivnošću”, tvrdi SDU Sarajevo u saopćenju.

KO SDUBiH odgovornim smatra i nedovoljno angažiranje nevladinog sektora te podsjećaju da je predsjedavajuća Skupštine KS-a Mirjana Malić ignorirala više puta ponavljani zahtjev KO
SDUBiH Sarajevo da bude održana vanredna sjednica Skupštine o pitanju sigurnosti.

Minimizirajući, na ovaj način, problem teško narušene sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo, Malić je, kao i Vlada Kantona Sarajevo, u velikoj mjeri doprinijela pogoršanju sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo“, smatra KO SDUBiH Sarajevo.

 

Srna/Informer.ba