Svijet Udarno Vijesti

Sedam minuta dijelilo Peking od uništenja, satelit zamalo pogodio kinesku metropolu

Svega sedam minuta razlike spasilo je veliko područje Pekinga od uništenja prošle godine kada je 2,5-tonski satelit strovalio na Zemlju, otkriveno je danas, piše Daily Mail .

Kineski je glavni grad bio tačno na putanji pada njemačkog istraživačkog satelita Rosat kada je letjelica pala u Bengalski zaljev prošlog oktobra, gotovo dva desetljeća nakon lansiranja.

Posljedice pada dijelova satelita na 20-milionski grad bile bi katastrofalne – veliki krateri, uništena infrastruktura, eksplozije, oštećene zgrade i neprocjenjiv broj ljudskih žrtava.

”Bilo je ‘za dlaku’ . Satelit je mogao pogoditi Peking pri brzini od 480 kilometara na sat” – saopštili su iz Evropske svemirske agencije (ESA).

Satelit je u Zemljinu atmosferu ušao pri puno većoj brzini, no trenje otpora zraka ga je usporilo i ugrijalo te se počeo raspadati.

”Peking je ležao tačno na putu posljednje orbite” – istaknuo je Manfred Warhaut iz Operacijskog centra ESA-e u Darmstadtu u Njemačkoj.

No, naučnici nisu ni na koji način mogli upravljati satelitom jednom kada je počeo svoj pad.

”Naši su izračuni pokazali da bi Rosat sigurno pogodio Peking da je počeo padati sedam do deset minuta kasnije. Udar u tom slučaju ne bi bio mogućnost već stvarnost” – naglasio je Heiner Klinkrad, šef ESA-ina odjela za svemirske krhotine.

Rosat je bio težak oko 2,5 tone. Inače svega 20 do 40 posto dijelova satelita uspije preživjeti putovanje do Zemljine površine.

”No, znali smo da to neće biti slučaj kod Rosata. Očekivali smo da će oko 60 posto preživjeti ulazak u atmosferu jer je načinjen od teških i izdržljivih dijelova’‘ – pojasnio je Klinkard.

Od sveg svemirskog smeća koje pada na Zemlju, Rosat je predstavljao najveću opasnost do sada. Sljedeća prijetnja bit će NASA-in Rossi X-ray Timing Explorer koji ima vjerojatnost od 1:1000 da ozlijedi nekog prilikom pada na Zemlju 2014, prenosi Jutarnji list.

Informer.ba