BiH Izdvojeno Vijesti

Sedmi rođendan Oružanih snaga BiH

Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) danas obilježavaju sedmu godišnjicu od formiranja u okviru reforme Ministarstva odbrane, koja na međunarodnom planu slovi za jedan od najznačajnijih koraka BiH na njenom putu ka članstvu u NATO-u.

U okviru niza aktivnosti kojima Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine ove godine obilježava 1. decembar, Dan Oružanih snaga BiH, i sedmu godišnjicu OSBiH,  ranije je u kasarni “Rajlovac“ kod Sarajeva održano svečano postrojavanje komande i jedinica Oružanih snaga BiH.

Prisutnima su se tom prilikom obratili načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, predstavnici Predsjedništva BiH, kao i Ministarstva odbrane.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je pripadnicima Oružanih snaga i građanima BiH čestitao 1. decembar, Dan Oružanih snaga BiH.

Oružane snage daju snažan doprinos stabilnosti i sigurnosti u BiH, snažan doprinos u rješavanju problema sa elementarnim nepogodama, imali smo požare, teške snjegove i ogroman doprinos su upravo dale Oružane snage u rješavanju tih problema i, naravno, one doprinose ugledu u imidžu koji zemlja ima u međunarodnim organizacijama“, kazao je Izetbegović.

On je napomenuo da je napredak OSBiH na putu zemlje ka članstvu u Nato-u u posljednjih sedam godina “vjerovatno najbolji, najbrži zabilježeni napredak“.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić je naglasio da će Ministarstvo nastaviti započete procese, pokušati ubrzati ono gdje je BiH privremeno zastala.

Želim da naglasim da svi oni koji su do sada nama pomagali u reformi odbrane, svi oni koji su bili dobronamjerni u toj pomoći, dobro će nam doći i dalje, naročito mislim na sve oficire koji dolaze iz NATO pakta, NATO štaba, svi će oni zajedno sa našim snagama biti dobrodošli da nastavimo tamo gdje smo stali i da u ostatku mandata napravimo značajan iskorak, veoma značajan za državu BiH“, kazao je Osmić.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Miladin Milojčić je u izjavi medijima kazao da je ono što bi posebno izdvojio za ovu godišnjicu svakako problem sa kojim su se nosili praktično posljednjih godinu dana, a to je logistička podrška funkcionisanju Oružanih snaga.

I pored tih teškoća, imali smo snage, imali smo znanja, imali smo profesionalizma. Ono što mogu da istaknem je svakako naša održivost u mirovnim operacijama, misija u Kongu i misija u Afganistanu u ISAF-u“, kazao je on.

Milojčić je kazao da je u pripremi i još jedna jedinica koja bi trebala otići u međunarodnu misiju početkom naredne godine.

„Svakako očekujemo da će nas tu pratiti i odgovarajuće odluke najviših vlasti u BiH“, istakao je Milojćić.

AA/Informer.ba